Dostaneteli v Praze chuť na pořádný steak z dobrého masa, nemáte moc možností, kde ji uspokojit. Jednou z nich je George Prime Steak, restaurace umístěná v The Emblem Hotelu v Platnéřské ulici. Místo si rezervujte včas, to je několik dní předem.
Zaměřují se tu na steaky z USDA (zkratka označuje United States Department of Agriculture – ministerstvo zemědělství USA) Prime Beef, tedy amerického masa certifikovaného jako Prime Beef ministerstvem zemědělství. Rozhodujícím kritériem je mramorování a stáří kusu. Zjednodušeně řečeno, čím lepší mramorování a čím mladší zvíře, tím lepší hodnocení. Jak známo, tuk je nositelem chuti.
Takže tuk uložený v mezisvalových vláknech, který vytváří právě ono mramorování, dělá maso křehčím a chutnějším. Označení USDA Prime získají jen dvě až tři procenta hovězího masa vyprodukovaného na území Spojených států a asi jen 0,5 procenta se pak dostane do Evropy. Maso putuje na lodích, kde dozrává při suchém zrání.
Pokud nevyhledáváte jen maso z lokálních zdrojů, je USDA Prime Beef rozhodně dobrá volba, což v George Prime Steaku vědí a maso dokážou patřičně prezentovat.
Každému stolu představí obsluha jednotlivé řezy masa, vysvětlí rozdíly a vlastnosti jednotlivých steaků. Bylo by to dokonalé, kdyby nepřipomněla, že filet mignon čili svíčková je spíše pro dámy a tbone steak spíše pro pány. Některé dámy určitě dokážou mramorování i tukové krytí náležitě ocenit. Následně si vyberete příslušný řez masa a k němu případně omáčku, přílohu a stupeň propečení. Mají tu samozřejmě i jiná jídla, kvůli těm bych vás sem ale neposílala.
Z příloh doporučuji věnovat pozornost zelenině. Domácí hranolky jsou tu křupavé a velmi dobré, ale ještě zajímavější je třeba slaďoučká karotka glazovaná javorovým sirupem nebo jen o trochu méně sladká karamelizovaná baby řepa s letitým balzamikovým octem.
Obsluha je pozorná a na vysoké úrovni. Jeli restaurace plná, můžete mít pocit, že servis trvá o něco déle, ne ale nad přijatelnou mez. Za problematické považuji jen ceny vín, které sice odpovídají prostředí, ale v některých případech zcela neodpovídají jejich kvalitě. Kdybych měla volit mezi naprosto základním moravským vínem za cenu přesahující tisíc korun a dobře udělaným tbone steakem za stejnou částku, vyberu si určitě maso.
George Prime Steak ? Platnéřská 19, Praha 1 ? t: 226 202 599
? e: info@georgeprimesteak.com ? www.georgeprimesteak.com