Menu Zavřít

FÚZE SE NEKONÁ

30. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Time Warner a EMI

CIF24

BRUSEL (Handelsblatt)– Americký mediální koncern Time Warner a britské hudební vydavatelství EMI nebudou partnery. Obě společnosti ustoupily před tlakem Evropské komise, která měla k plánované fúzi výhrady a vyžadovala podstatné ústupky. „Musíme hledat jiné řešení, uvedl šéf představenstva EMI Eric Nicoli.
Bruselská komise upozorňovala na negativní dopad spojení: osmdesát procent evropského trhu by ovládly giganty Time Warner/EMI, Universal, Bertelsmann a Sony Music. A přidala obavy z poškození zvláštních vlastnických práv a obchodu po síti. „Při této tržní konstelaci by nastalo příliš velké nebezpečí cenového kartelu, ozývalo se z centrály Evropské unie.
Obě hudební společnosti, které míní projednat další formy spolupráce, informovaly komisaře o svém rozhodnutí minulý čtvrtek. Jen o pár dní dříve přitom tisk psal, že rozhodný odpor antikartelového komisaře Maria Montiho je údajně pryč. Zdroje z Bruselu tvrdily, že strážce dodržování pravidel hospodářské soutěže vzal v potaz dalekosáhlé ústupky, k nimž byli partneři svolní. Lidé blízcí komisi dokonce nevyloučili, že Monti vydá s fúzí souhlas.
Komisař prý změnil názor po sdělení Američanů, že se vzdají mocného hudebního labelu Chappell. EMI uvedla, že prodá dceřinou společnost Virgin Records. „To jsou podstatné ústupky, shodli se experti.
Údaje Warner Music Group uvádějí, že Chappell patří k největším hudebním vydavatelstvím na světě. Firma vlastní práva na více než milion skladeb, například Erica Claptona, Michaela Jacksona či George Gershwina. Time Warner převzal konkurenční Chappell v roce 1987.
Spojení Time Warner a EMI bylo svázáno s chystanou superfúzí Time Warner a America Online, která čelí rovněž kritice Bruselu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).