Menu Zavřít

Dukovany na vyšší výkon. ČEZ chce z elektrárny vytáhnout více energie

19. 12. 2019
Autor: Tomáš Novák

ČEZ si nechá zpracovat studii, zda by mohl vymáčknout ze čtyř dukovanských reaktorů více energie.

Jaderná elektrárna Dukovany by mohla vyrábět více elektřiny než v současnosti. ČEZ si objednal studii téměř za 190 milionů korun, aby prověřil možné navýšení výkonu čtyř reaktorů ruského typu VVER-440 z 80. let minulého století. Ve hře je zvýšení tepelného výkonu na 1475 megawattů, což je 107 procent původní kapacity, a elektrického výkonu bloku z 510 na 522 megawattů.

Mělo by Česko rozšířit jadernou elektrárnu Dukovany?

Podle vyjádření mluvčího elektrárny Jiřího Bezděka bude ČEZ při prověřování možného navýšení výkonu spolupracovat se společnostmi ÚJV Řež a Škoda JS. „Tato fáze spočívá v možnosti zvýšení výstupní teploty z parogenerátoru o dva stupně a zvýšení tlaku o 0,1 megapascalu, to vše s respektováním všech požadavků projektu,“ říká Bezděk a dodává, že studie prověří také vliv na životnost jednotlivých zařízení.


Národní investiční plán: v Dukovanech a Temelíně vzniknou nové bloky za 300 miliard korun

  Jaderná elektrárna Dukovany


Takzvané využití projektových rezerv se v Dukovanech již jednou odehrálo. Během modernizace v letech 2008 až 2012 narostl výkon každého z bloků ze 440 na 510 megawattů a celé elektrárny ze 1760 na 2040 megawattů. ČEZ to tehdy s nadsázkou komentoval slovy, že to byl podobný skok, jako kdyby v areálu elektrárny přibyl další blok.

Jaderné bloky v Dukovanech již mají za sebou více než tři desetiletí provozu. Zatím není jisté, zda vydrží vyrábět ještě dvě nebo tři další dekády. Rekordní množství elektřiny - 15,7 miliardy kilowatthodin - elektrárna vyrobila v roce 2013. V následujících letech výroba klesla, mimo jiné kvůli kauze se zanedbanou kontrolou svarů v nejaderné části.

Dále čtěte:

Kraví hora je nevhodná. Drábová kritizuje výběr lokality pro jaderné úložiště

Nejen Temelín a Dukovany. Malé reaktory by mohly na severu republiky nahradit uhlí i teplárny

Poradenství pro Dukovany přijde stát na 163 milionů

BRAND24

Česká jaderná horečka. Plánovaná stavba bloku v Dukovanech vyvolává u odborníků skepsi

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).