Menu Zavřít

Divinis

Autor: Euro.cz

Chcete skutečně ochutnat zlého TV šéfa Zdeňka Pohlreicha? Pak jděte do Divinisu

Známý televizí kuchař a kat Zdeněk Pohlreich vlastní i dvě hotelové restaurace, Café Imperial a Next Door, skutečně jeho jídlo ale ochutnáte v italském restaurantu Divinis. Ne že by tu snad sám vařil, na to má dnes slušně vytížený restauratér a reklamní „brand“ lidi. Spíš jde o to, že sám Pohlreich asi nejvíc ze všeho miluje italskou kuchyni, a proto právě Divinis odráží jeho vlastní představu o ní: Divinis je Pohlreich. A že není úplně špatná, dokazuje permanentní michelinské ocenění Bib Gourmand.

Špičkové italské restaurace, čímž určitě nemyslím počeštěné italské fastfoody, dnes v Praze zažívají boom. Neustále roste impérium Riccarda Lucqueho, majitele mimo jiné Aromi nebo La Finestry, novou a oblíbenou restauraci má i Emanuele Ridi a nedávno přibyly také Casa de Carli v centru nebo Ristorantino da Matteo na Letné. Pro restauratéry to samozřejmě znamená větší konkurenci, pro nás – gurmány a milovníky Itálie – je to ale určitě skvělá zpráva: větší konkurence znamená i větší kulinářskou kreativitu. Nebo jinak, nakrájenou burratou s rajčaty a předraženým vínem dávno nikoho neohromíte.

Divinis určitě originální je. Navíc jde o pravověrnou Itálii, přestože jsou majitel i šéfkuchař Češi.

Hubatý Pohlreich si nepotřebuje hrát na žádné gastronomické vlastenectví, takže si v Divinisu nehrají ani na „italský restaurant s českými kořeny“, ani vás tu neunavují příběhy o jehněčím z Jeseníků. Grilované kalamáry s květákovým pyré, lískovými ořechy a chorizem byly stejně italské jako serenády linoucí se z reproduktorů a stejně tak do zlatova ogrilované a uvnitř šťavnaté filety z mořského vlka s čočkou beluga. Obojí perfektně spláchnete minerálním severoitalským vínem Pinot Grigio.

MM26_AI

A jestli chcete trochu víc masa, žádný problém. Jedl jsem v Divinisu i telecí saltimboccu s toskánskými fazolemi nebo fakt poctivou bisteccu Fiorentinu, obojí během velkorysé degustace barola od mladé vinařky z La Morry. Obojí chutnalo jako v Itálii. Nejde ale jen o jídlo a víno. Divinis je určitě také jednou z nejhezčích a nejútulnějších restaurací v Česku: cítíte se v ní jako venku ve společnosti, současně ale máte i své soukromí. Pro pravou italskou hostinu je to stejně důležité jako samotné mangare.

Divinis ? Týnská 21, Praha 1 ? t: 222 325 440 ? www.divinis.cz ? šéfkuchař: Jan Kratochvíl

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek