Menu Zavřít

Čína zneužila síť LinkedIn. Snažila se rekrutovat německé politiky

11. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Čína užívá falešné účty na profesní síti LinkedIn ke sbírání informací o německých státních úřednících a politicích, uvedl Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který má v Německu funkci civilní kontrarozvědky. Čínská rozvědka se podle BfV prostřednictvím dotčené profesní sítě zaměřila na 10 tisíc Němců s pravděpodobným úmyslem získat je jako informátory.

„Jedná se o rozsáhlý pokus infiltrovat sněmy, ministerstva a vládní úřady,“ uvedl šéf BfV Hans-Georg Maassen. Čínští hackeři také čím dál častěji útočí na evropské společnosti prostřednictvím ověřených dodavatelů, dodal.

Německá kontrarozvědka jmenovala osm z nejaktivnějších účtů, jež podle ní používají čínští agenti. Pod jmény Lily Wu, Laeticia Chen či Alex Li se skrývají působivé životopisy, stovky kontaktů a atraktivní fotografie mladých profesionálů. Agenti čínské rozvědky se na síti LinkedIn prezentují jako konzultanti, náboráři anebo výzkumníci, napsala agentura AP.


Sociální sítě, filmy, kasina. Co všechno je v Číně zakázano?

 Problémy s cenzurou má v Číně i Google


BfV také zveřejnila šest organizací, které domnělí čínští špióni používají jako zástěrky pro své aktivity. Jmenovala například organizaci Association France Euro-Chine a konzultační společnost Global View Strategic Consulting.

Čína v minulosti podobná obvinění odmítala a na tvrzení německé strany dosud nereagovala.

BRAND24

Minulý týden předložila australská vláda návrh nového zákona, který má bránit cizímu vměšování do politických aktivit v zemi. Tento krok je podle Canberry reakcí na údajné vměšování Ruska do loňských amerických prezidentských voleb a na rostoucí vliv Číny na světové scéně. Peking se proti tomuto kroku Austrálie ostře ohradil.

Dále čtěte:

Zapomeňte na svobodomyslnou smršť myšlenek. V Silicon Valley vládne starý známý oligopol

Lidově demokratická republika Google

Trumpova tajná zbraň. Ví o vás i to, co možná sami ani netušíte

Facebook a logika zákazu myšlení

Viděli všechno. „Čističi“ facebooku nemají o lidstvu iluze

Rusové zneužili Google. Firma má důkazy o vměšování do amerických voleb


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).