Menu Zavřít

Klinč newyorských starostů: Bloombergova kandidatura rozlítila de Blasia

4. 12. 2019
Autor: Profimedia.cz

Miliardář Michael Bloomberg, nejnovější vyzyvatel Donalda Trumpa v boji o Bílý dům, se ocitl pod tvrdou palbou Billa de Blasia. Současný starosta New Yorku rozjel proti svému předchůdci štvavou kampaň v médiích.

Bloomberg byl starostou největšího amerického města dvanáct let a mezi Newyorčany měl velkou podporu během celého svého působení na radnici. Odhodlal se ale i k několika kontroverzním krokům, kvůli nimž měl i velké množství hlasitých kritiků a ke konci funkčního období už mu obliba klesala.

Mezi Bloombergova nejhůře přijímaná rozhodnutí patřila bezpečnostní strategie „stop and frisk“, v jejímž rámci mohli policisté bez udání důvodu zadržet a zkontrolovat podezřelou osobu. Podle kritiků mířila tato metoda hlavně na Afroameričany a Hispánce a policejní statistiky tuto hypotézu potvrdily – z 90 procent byli kontrolováni právě oni.

Bloomberg se po oznámení své kandidatury na prezidenta USA za tuto metodu dodatečně omluvil. Podle odpůrců ale příliš pozdě. Za všechny promluvil právě de Blasio, který se také ucházel o kandidaturu na prezidenta, tuto snahu však v září vzdal. „Měl skoro šest let na to, aby řekl, že udělal chybu. Měl k tomu hodně příležitostí a nikdy to neudělal. To svědčí o jeho věrohodnosti. Že tak učinil až nyní, určitě nadzvedává obočí,“ řekl televizi CNN. Bloomberg se podle něj omluvil jen kvůli tomu, že jeho předchozí postoj je neslučitelný s názorem elektorátu demokratů.

Rozhovor pro CNN byl jen jedním z mnoha mediálních výstupů, které de Blasio v poslední době kvůli Bloombergově kandidatuře absolvoval. „Demokratická strana je čím dál progresivnější, stará se o pracující lid a nepřijímá status quo. Ani náhodou bychom neměli nominovat miliardáře, který zosobňuje status quo,“ řekl listu New York Times. „Když byl starostou, tak vůbec nechápal krizi způsobenou nerovností. Byl absolutně hluchý k tomu, čím si pracující lid prochází. S řadou důležitých témat nic neudělal, protože to pro něj nebyla priorita.“

Kdo vyhraje primárky Demokratické strany?

De Blasio zkritizoval Bloomberga například i za to, že se nestaral o otázku bezdomovectví. Za jeho úřadování od roku 2014 přitom bezdomovců v ulicích New Yorku neustále přibývá.

Současný starosta New Yorku se do úřadu dostal z velké části právě díky kritice Bloomberga. Ve volbách v roce 2013 se prezentoval jako „anti-Bloomberg“ a přesně se trefil do tehdejší nálady velké části Newyorčanů, kteří byli po dvanácti letech už Bloombergrem z velké části unaveni. K tomu se připojila skupina, která dlouholetého starostu nesnášela celou dobu, a vedlo to k jasnému de Blasiově vítězství, které pak progresivistický politik obhájil v roce 2017.

Touha ostřelovat Bloomberga držela a drží de Blasia prakticky po celou dobu jeho politické kariéry. Už při jeho první inauguraci se on a další jím vybraní řečníci do Bloomberga tvrdě opírali, zazněla například slova, že si vytvořil svou „plantáž New York“ nebo že ve městě zavedl dickensovský systém spravedlnosti.

Také současný tvrdý nálet na Bloomberga může být součástí de Blasiovy dlouhotrvající strategie, řekli webu Politico lidé, kteří se pohybují v blízkosti současného starosty New Yorku. Podle nich se de Blasio může snažit Newyorčanům znovu připomenout, proč jej před šesti lety do úřadu zvolili.

„Bloombergova kandidatura může pomoci de Blasiově odkazu, protože lidem připomene, proč pro ně byl v roce 2013 tak atraktivní,“ řekla Christina Greerová, profesorka politických věd z univerzity Fordham. Podle Jona Paula Lupa, který byl součástí de Blasiova týmu pro prezidentskou kampaň, ale hraje starosta New Yorku o „srdce a duši Demokratické strany“ a věří, že jen progresivistický směr může dovést Demokraty k vítězství ve volbách.


Noční můra demokratů: Trump prohraje, ale Bílý dům neopustí

Donald Trump, ilustrační foto


Bývalí i současní poradci starosty New Yorku tvrdí, že de Blasia vždycky rozčilovalo zobrazování jeho předchůdce v médiích. Myslel si, že za vlídným postojem k Bloombergovi byl i strach vydavatelů, kteří si nemohli být jisti, že je miliardář s vlastní zpravodajskou agenturou nekoupí. Bloomberg byl například běžně prezentován jako tvrdě pracující manažer, ačkoliv víkendy často trávil hraním golfu na Bahamách. De Blasio je naopak považován za líného politika, ačkoliv někdy pracuje až do noci.

Na rozdíl od Bloomberga je de Blasio nepopulární, pozitivně jej vnímá jen 33 procent New Yorčanů, jeho obliba navíc setrvale klesá. Naposledy se proti němu obrátila snaha svést se na populární vlně kritiky velkých nadnárodních firem, když se opřel do společnosti FedEx.

De Blasio už nehraje o znovuzvolení do čela New Yorku, za čtyři roky však může znovu kandidovat na prezidenta USA. Někteří političtí analytici zase spekulují, že za současnou ofenzivou zamířenou na Bloomberga může být snaha říct si o místo v budoucí potenciální administrativě Bernieho Sanderse či Elizabeth Warrenové, kteří také patří k progresivistickému křídlu Demokratické strany.

Zatímco de Blasio se za každou cenu snaží zabránit nominaci svého předchůdce, Bloomberg svého soka příliš neřeší. „Když opouštěl úřad, dal Mike jasně najevo, že neřekne jediné negativní slovo o svém následovníkovi, což jednoznačně dodržel a myslím, že to Newyorčané oceňují,“ řekl Bloombergův poradce Howard Wolfson.

Dále čtěte:

Bez skla a oceli. Starosta New Yorku jde do boje s klasickými mrakodrapy

Kdo platil Stormy Daniels? Trump má předložit daňová přiznání z posledních 8 let

Krach, jaký svět neviděl. Trump varuje před propadem trhu, pokud nebude znovu zvolen

Šesti z deseti Američanů se nelíbí, jak Trump vykonává úřad prezidenta

EBF24

Boj o Bílý dům: Biden drží nejsilnější pozici mezi demokraty, Sanders a Warrenová zaostávají

Bloomberg řeší střet zájmů: jeho agentura nebude psát investigativní články o demokratických rivalech

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).