Menu Zavřít

Blbej tejden, ale Babišistán přežije

4. 12. 2019
Autor: Euro.cz

Ten první adventní týden našemu premiérovi moc klidu nepřinesl. Po úředně uznaném konfliktu zájmů v případě unijních dotací vyšitím unijními auditory mu nejvyšší státní zástupce Zeman nadělil i obnovu trestního stíhání. Alespoň, že ta rodina je z toho venku a Vánoce snad budou klidnější než loni, ale pořád nic moc.

Věrní voliči možná Andreje Babiše politují, ale my se k nim nepřidáme. To, co ho tíží na hřbetu, si tam naložil zcela sám a dobrovolně. Že je v konfliktu zájmů od první vteřiny, v níž vstoupil do služeb státu, je evidentní, a to zcela bez ohledu na nějaký lex Babiš.

Souhlasíte s obnovením stíhání Andreje Babiše v kauze Čapího hnízda?

Dělat byznys se státem a přitom spravovat státní majetek je prostě nejen střet zájmů, ale především chucpe, které nepatří do střední Evropy, ale do střední Asie. Že na to teď vydal bruselský úřad bumážku se štemplem, je fajn, ale na středoasijských poměrech v Česku to ještě nic nemění. Uklidit si na svém prahu musíme my sami v této zemi. A to jedině u voleb. Letná na to fakt nestačí.

Trestní stíhání je jiné kafe. Kriminál býval sice v Česku školou pro budoucí prezidenty, ale vládnout se z něho nedá. A ten pocit je hodně nepříjemný. Ale popravdě do toho kriminálu je hodně daleko. Prostým rozumem je situace snadno pochopitelná. Babiš inkasoval padesát milionů, na které neměl nárok, chytli ho za ruku a musel je vrátit. Můžeme věřit, že se vlastně spletl a prachy si strčil do kapsy omylem zcela stejným způsobem, jako věříme na Ježíška.

[yop_poll id="3650"]

BRAND24

Po právnicku je to však složitější. Zeman vrací případ až zpátky k policistům, takže se bude vyšetřovat znovu a znovu spousta věcí dokazovat a dokazování doplňovat. To může trvat zase roky. Pravděpodobnost, že nakonec se premiér z kauzy vyvlékne, je stále poměrně velká. A přitom si stále můžeme užívat života v tom našem krásném Babišistánu.

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).