Menu Zavřít

Beef Bar

Autor: Euro.cz

Nenápadné bistro u Národní se záhy po otevření stalo vyhlášenou jihoamerickou steakárnou

Nenechte se mýlit: Beef Bar má sice v názvu slovo bar, a ten v podniku opravdu také najdete, ve skutečnosti ale jde o bistro. A ne ledajaké. Jeho spolumajitel Petr Lávička dlouho obchoduje s Jižní Amerikou. Ta je mimo jiné vyhlášená nejlepším hovězím na světě, jemuž jen málokdo nepodlehne. Takže vlastně bylo jen otázkou času, kdy si Lávička, milovník nejen jihoamerického hovězího, ale i vína, otevře podobně zaměřenou restauraci také v Praze.

Beef Bar zahájil v létě 2016 a jde o unikátní kombinaci nejlepšího uruguayského masa a především argentinského vína. Bistro se v lecčems podobá michelinskému Masu a koblize: také jde o nenápadný podnik s prodejnou, uvnitř ale najdete gastronomickou top kvalitu jak ohledně surovin, tak přípravy jídla. A něco společného má vlastně Lávička osobně i s majitelem Masa a koblihy Paulem Dayem: oba jsou absolutní perfekcionisté. Málokdo toho ví o chovu, bourání a přípravě jihoamerického masa tolik jako Lávička, jenž neváhal hledat správné ingredience pro své hovězí pastrami sendviče po celé Evropě a v grilu používá jen argentinské dřevěné uhlí, protože jinak voní.

Slogan Beef Baru zní „maso jako umění“, a vůbec ne náhodou. V restauraci si můžete dát nejen steak ze svíčkové, obou roštěnců, květové špičky, pupku i dalších částí masa, případně tatarák. Ostatně v něm najdete Lávičkův osobní otisk: spolumajitel k němu sám namíchal perfektní omáčku, která chuťově výrazné a delikátní jihoamerické maso ještě doladí. Nejde ale samozřejmě jen o maso.

Výborná je tady i jemná krémová a lehce štiplavá kukuřičná polévka mazamorra s kokosovým mlékem, zázvorem a olivovým olejem. A jestli náhodou k masu pijete pivo, čepují tu Matušku.

MM26_AI

Dát si v Beef Baru můžete i chorizo nebo grilovaný sýr Provolone s čočkou beluga, cherry rajčaty a avokádovou cuketou. Jestli vám to vše připadá španělské i italské dohromady, pak máte samozřejmě pravdu: Argentina i Uruguay v sobě spojují kulturní i gastronomické dědictví Španělů i Italů, kteří sem z Evropy houfně utíkali před bídou. Beef Bar se nicméně od ostatních podobných podniků odlišuje ještě jednou věcí: rozumnými cenami. Ironie je, že top jihoamerické hovězí nakonec bývá levnější než naše české, to už je ale jiná story. Ať žije lokálnost a příběhy o veselých zvířátkách, co šťastně kráčí na porážku!

Beef Bar ? Na Perštýně 357/10, Praha 1 ? t: 224 267 388 ? e: kontakt@beefbar.cz ? www.beefbar.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Kvíz týdne

Retro kvíz: Poznáte historické spotřebiče z našich domácností?
1/12 otázek