Menu Zavřít

Vítek tiší spory ve Švýcarsku. Koupil zpět firmu za 800 milionů korun

26. 11. 2018
Autor: Redakce

Kvůli sporům s alpskými vesnicemi, se kterými spoluvlastní vlekařskou firmu Crans-Montana Aminona, koupil tuzemský realitní magnát Radovan Vítek zpět firmu CMA Immobilier. Za společnost provozující restaurace a parkoviště zaplatil 35,4 milionu švýcarských franků (asi 800 milionů korun). Před dvěma lety ji přitom prodával.

Český miliardář Radovan Vítek se rád drží v ústraní. Teď však musel ze stínu vystoupit a poskytnout rozhovory švýcarským novinám, aby uklidnil spor se zastupiteli Crans Montany a okolních vesnic. „Byl jsem v šoku, jakých rozměrů ta aféra dosáhla,“ řekl v rozhovoru pro Le Temps Vítek, který se právě vrátil z Japonska.

Jeden z nejbohatších Čechů jezdí do luxusního švýcarského lyžařského střediska Crans Montana už od roku 2003 a posledních pět let tam trvale bydlí. Nicméně někteří představitelé okolních vesnic, s nimiž vlastní vlekařskou firmu Crans-Montana Aminona (CMA), mu vyčítají, že firmě před dvěma lety prodal příliš draho svou jinou firmu CMA Immobilier, která v horském středisku vlastní parkoviště a restaurace.

Strhla se obrovská hádka, která míří až ke švýcarským soudům, a Vítek proto navrhl, že firmu odkoupí zpět za stejnou cenu, jako před dvěma lety prodával (zhruba 800 milionů korun). „Tuto částku vydělám za půldruhého měsíce,“ řekl Vítek, podle kterého jsou to pro něho „mikroskopické spory“, protože CMA tvoří jen jedno procento rozvahy skupiny CPI Property.

Přes trvající nepřátelskost některých zastupitelů okolních vesnic se český realitní magnát nehodlá ze Švýcarska stahovat. Naopak nabídl jim, že jejich podíly ve společnosti, jejíž lanovky a vleky na jaře zastavil, aby je přinutil vyplatit dotace, vykoupí úplně a stane se jediným akcionářem. Dnes zastavení lanovek považuje za „hloupost“, v Crans Montaně chce dostavět plánované hotely za miliardy korun a udělat z ní „nejkrásnější lyžařské středisko Alp“.

BRAND24

Dále čtěte:

Švýcaři zuří: Vítek zničil sen o olympiádě, vyvlastněte ho

 Zavřená lanovka, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).