Menu Zavřít

Ukládání energie do baterií: dotaci od EU dostala i Škoda Auto

29. 8. 2018
Autor: Shutterstock

Podniky mohou díky ukládání energie do baterií šetřit na nákladech za elektřinu. Až 80 procent investice přitom zaplatí fondy EU.

České podniky všech velikostních kategorií objevují kouzlo ukládání energie do baterií. V aktuálním seznamu podpořených projektů z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost lze napočítat již více než 50 takových projektů. Výše investice se u nich pohybuje v řádu jednotek i desítek milionů korun, přičemž dotace z evropských fondů může pokrýt až 80 procent uznatelných nákladů.

Mezi úspěšné žadatele o dotaci patří hlavně malé a střední podniky, ale nechybí v něm ani ten největší - Škoda Auto. Ti odvážnější, například výrobce kogeneračních jednotek Tedom z Třebíče, si chtějí s pomocí baterií vyzkoušet ostrovní provoz. Tedy možnost vyrábět si vlastní elektřinu bez závislosti na odběru z rozvodné sítě.

Menší firmy a podnikatelé si naopak často pořizují „trojkombinaci“ střešních solárních panelů, bateriového úložiště a dobíječi stanice pro elektromobily. Spojení s elektomobilitou však není jedinou výhodou. „Bateriová úložiště mohou firmám výrazně pomoci v případě nerovnoměrných požadavků na odběr elektrické energie. Podniky platí nejen za spotřebovanou energii, ale také za rezervovanou kapacitu,“ říká výkonný ředitel oborového sdružení Aku-Bat CZ Jan Fousek.


Přečtěte si komentář: Česká energetika bez šťávy

 Jan Brož


Pavel Hrzina z ČVUT a Solární asociace dodává, že bateriová úložiště jsou vhodná pro podniky s nevyrovnanou spotřebou elektřiny v čase a jednosměnným provozem. „Ekonomický přínos je ve snížení rezervovaného příkonu a případné úspoře silové elektřiny díky fotovoltaickým panelům,“ vysvětluje Hrzina a dodává, že takové řešení využívá i Univerzitní centrum energeticky efektivních budov ČVUT v Buštěhradu u Prahy.

Baterie ve firmách se velikostně nacházejí mezi malými domácími úložišti, jejich instalaci spolu se solárními panely nabízí ČEZ, S-Power a další firmy, a velkokapacitními bateriemi s úložnou kapacitou od jedné megawatthodiny výše. První dvě si loni pořídily společnosti E.ON a Solar Global, třetí z nich v těchto dnech uvádí do provozu Energon Holding v Dobříši.

Dále čtěte:

Růst cen elektřiny zaskočil nezávislé operátory. Centropolu srazil zisk čtrnáctkrát

ČEPS pod vysokým napětím. Za služby projektantů platí 100 milionů

Bohemia Energy od října zdraží. Reaguje tak na růst velkoobchodní ceny

BRAND24

Dodavatelů energií v Česku ubude, trh se bude konsolidovat, soudí analytici

Podniky přecházejí na zelenou energii. Odebírá ji ČSOB i mobilní operátoři


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).