Menu Zavřít

Provozovatel vepřína v Letech musí vrátit dotaci. Podle Bruselu ji získal neoprávněně

5. 10. 2017
Autor: Profimedia.cz

Společnost AGPI má vrátit dotaci 375 tisíc eur (10,35 milionu korun) na rekonstrukci výrobny vajec ve Vrcovicích u Písku, uvedl dnes web Českého rozhlasu (ČRo). Připomněl, že firma je veřejnosti známá především jako provozovatel vepřína, který v Letech u Písku stojí na památném místě romského holokaustu. Místopředseda představenstva AGPI Jan Čech dnes řekl, že firma v ničem nepochybila a dotaci získala oprávněně.

Mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková ČRo potvrdila, že společnosti AGPI se týká jediné vyšetřování, které v roce 2016 v České republice uzavřel Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

SZIF zahájil své správní řízení o vrácení dotace už v roce 2015, tedy ještě před loňským doporučením OLAF, aby byly už vyplacené peníze vymáhány zpět. Mluvčí OLAF Silvana Enculescu uvedla, že uzavřené vyšetřování se týkalo „výrobny vajec v jižních Čechách“. Že bude chtít dotaci vrátit potvrdil také Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova (EAFRD), z jehož rozpočtu většina podpory pocházela, menší část dotace poskytlo přes SZIF ministerstvo zemědělství.

Evropské i české úřady jsou přesvědčeny, že AGPI, a.s. v roce 2011 jen formálně převedla dvaapadesátiprocentní podíl ve své dceřiné společnosti AGPI Vajax, s.r.o. na Jiřího Leskovce a Petra Lacinu.

Oběma bylo v té době méně než 40 let a AGPI Vajax od roku 1998 nevyvíjela žádnou činnost. Díky tomu splnila dvě z podmínek pro vyplacení dotace určené pro mladé a začínající zemědělce.


Život a doba dotačního hnízda: hlavně, že se čerpá

 Chateau Herálec. Na luxusní zámecký hotel, jeden z nejlepších na světě, poslal ROP jihovýchod eurodotace. Pokryly přibližně čtvrtinu nákladů, které by jinak soukromá firma Futura Investment musela platit ze svých zdrojů.


Obě firmy přitom nadále sídlí na stejné adrese v hlavním areálu AGPI ve Vrcovicích a mateřská AGPI uvádí na svých webových stránkách výrobnu vajec jako součást svého portfolia zemědělských podniků, uvedl rozhlas.

Podle místopředsedy představenstva AGPI Jana Čecha společnost v ničem nepochybila a dotaci získala oprávněně. Připomněl však, že Evropská unie v minulosti už jednou žádala vrácení peněz na tento projekt. „My jsme se ale odvolali a toto rozhodnutí bylo zrušeno. Domnívám se, že teď to bude podobná situace,“ řekl dnes Čech.

BRAND24

Dodal, že OLAF se opírá o stejné argumenty, které už v minulosti orgány EU projektu vytýkaly. „Proto si myslím, že to naše odvolání dopadne stejně a žádné peníze nebudeme muset vracet,“ řekl Čech. Připomněl, že celý projekt několikrát kontroloval SZIF, který žádné pochybení nezjistil.

Čtěte také:

Utajené Lety

Vztah k půdě a k dotacím

Žralok delfínem. Slovo podvod je Babišovým druhým jménem



  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).