Menu Zavřít

Inflace vzrostla o 2,3 procenta. Zdražilo bydlení nebo pohonné hmoty

9. 8. 2018
Autor: Archiv MF

Meziroční růst spotřebitelských cen v červenci zpomalil na 2,3 procenta z červnových 2,6 procenta. Oproti loňskému červenci zdražilo hlavně bydlení a pohonné hmoty. Naopak levnější byly oděvy, obuv či telekomunikační služby. Analytici očekávali zpomalení inflace na 2,2 procenta. Červencová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu nižší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka.

Ceny nájemného v bytech se v červenci meziročně zvýšily o 3,2 procenta. Zdražovalo také vodné a stočné, a to o 1,8, respektive 1,3 procenta. O více než pět procent vzrostla cena elektřiny. Ceny pohonných hmot a olejů meziročně zdražily o 12,6 procenta. Lidé si také více připláceli za rekreaci a kulturu. Dražší než před rokem byl i alkohol a tabákové výrobky. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Oproti loňskému červenci naopak klesly ceny oděvů a obuvi, a to o 1,3 procenta. O půl druhého procenta levnější byly také telefonní služby. „V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se ceny meziročně snížily o 0,1 procenta, uvedl ČSÚ.

 Index spotřebitelských cen Zdroj: ČSÚ

Proti červnu se ceny podle ČSÚ zvýšily o 0,2 procenta. Na inflaci se podepsalo zejména zvýšení sezonních cen dovolených. Zdražilo také máslo, a to o 4,2 procenta.

Inflace se nadále nachází v horní polovině tolerančního pásma dvouprocentního cíle ČNB. Po očištění o primární dopady změn nepřímých daní se spotřebitelské ceny v červenci meziročně zvýšily o 2,2 procenta, uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Ve skokovém útlumu dynamiky cen potravin se podle Holuba projevil zejména vývoj cen tradičně kolísavých položek, jako je ovoce a zelenina, který mívá výrazný, ale přitom nestálý sezonní průběh.

Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto

BRAND24

Dále čtěte:

Social Watch: Největšími problémy Česka jsou nedostupné bydlení a růst exekucí

Konec lichvy? Ještě ne. Některé firmy se naučily zákon o spotřebitelském úvěru obcházet

50 tisíc migrantů. Hypotéku letos refinancuje rekordní počet Čechů

 ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).