Menu Zavřít

Firmy lákají brigádníky i 150 korunami za hodinu. Marně

26. 6. 2018
Autor: čtk

Už v dubnu nabízely české podniky brigádnické pozice na léto. Zájem je ale malý, firmy dostatek lidí neseženou.

Je to paradox. Zájem o sezonní práce mezi Čechy klesá, přestože průměrná hodinová mzda brigádníků roste ve všech regionech ČR. V Praze dokonce atakuje 150 korun za hodinu. Vyplývá to z údajů personální agentury Grafton Recruitment.

Zaměstnavatelé v létě řeší záskok za pracovníky, kteří si vybírají dovolenou, ale i chronický nedostatek pracovních sil. Nejvíc brigádnických pozic nabízejí výrobní firmy, obchody a logistická centra.


Zdravotní pojištění na studentské brigádě: rozhoduje další činnost studenta

 brigáda


„Situaci letos komplikuje extrémně nízká nezaměstnanost, která způsobila pokles počtu zájemců o letní brigády a sezonní práce. Dříve totiž často na brigády nastupovali pracovníci, kterým se nedařilo najít práci na hlavní pracovní poměr,“ vysvětluje marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková. Zájem podle Součkové opadl i u českých studentů a důchodců.

Zájem mají vysokoškoláci z východu

Největší chuť si přivydělat mají naopak zahraniční vysokoškolští studenti z Ruska, Ukrajiny či Běloruska, kteří v Česku obvykle zůstávají přes léto. Nejčastěji se zajímají o pozice v administrativě a zákaznických centrech, kde je nutné používat cizí jazyky.


O sezónní pracovníky mají nouzi i v Německu:

V Německu hnije úroda. Nemá ji kdo sklízet

Sběrači německých jahod z Polska, ilustrační foto


„O manuální práci příliš nestojí, nabízených pozic je přitom v této oblasti nesrovnatelně více a jejich ohodnocení se od administrativy příliš neliší. Když už manuální brigádu vezmou, preferují pozice bez směn, přestože například za noční či víkendové směny mohou získat výrazné příplatky,“ říká Součková.

BRAND24

Například v Brně si může brigádník ve výrobě vydělat 127 korun za hodinu a za noční směnu dostane ještě o 27 korun více. „Menší zájem studentů o manuální brigády je dán také tím, že firmy studentům ve stále větší míře umožňují placené stáže v jimi studovaném oboru. Motivace pro brigádu na dělnické pozici je proto čím dál menší,“ komentuje Součková.

Rozdíly mezi regiony
Stejně jako u klasických mezd je i u hodinových sazeb za brigády možné pozorovat rozdíly napříč jednotlivými regiony. Ve všech oblastech ČR nicméně došlo k meziročnímu růstu o více než deset procent. Zároveň je i brigádníkům nabízeno mnoho benefitů jako docházkový bonus, stravenky či dotované stravování. Na Ostravsku si brigádník běžně vydělá 80 až 130 korun, v Brně 90 až 130 korun, v Praze dosahují mzdy ke 150 korunám, na Zlínsku jsou maximálně 110 korun, na Liberecku do 120 korun a na Vysočině do 130 korun za hodinu.

Článek vyšel v magazínu Profit


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).