Menu Zavřít

Jedna z nejstarších cestovek světa, Thomas Cook, zkrachovala. Na dovolených má 600 tisíc klientů

23. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, vyhlásila bankrot a vstoupila do likvidace. Firma si nedokázala zajistit dodatečné peníze, které požadovaly věřitelské banky, a britská vláda finanční pomoc poskytnout odmítla. Thomas Cook je podle agentury Reuters nejstarší cestovní kanceláří na světě a jejích služeb využívalo asi 19 milionů klientů ročně. Teď je s ní na dovolené v zahraničí kolem 600 tisíc lidí.

Podle ředitele makléřské společnosti Renomia Matyáše Charváta je krach Thomas Cook dosud největším případem úpadku cestovní kanceláře. Bude podle něj mít také podstatný dopad na trh pojištění CK proti úpadku, skončí-li v krachu i německá část firmy, případně některé další dceřiné společnosti. Úpadek se zatím dotýká jen klientů, kteří si koupili zájezd přímo přes britskou společnost. Ostatní společnosti zatím krach neoznámily, podnikají ale preventivní opatření, jako například dočasné zastavení prodeje nových zájezdů.

Britský úřad pro civilní letectví (CAA) dnes oznámil, že Thomas Cook přestal fungovat a jsou zrušené všechny související lety. Současně zahájil operaci, jejímž smyslem je dopravit co nejrychleji domů 150 tisíc britských turistů, kteří jsou nyní s kanceláří na dovolené. CAA předpokládá, že repatriace britských občanů potrvá zhruba dva týdny. Podle britského ministra dopravy Granta Shappse to bude „největší repatriace v době míru v historii Británie“.

Kam zpravidla jezdíte na dovolenou?

Podnik, jenž provozuje také leteckou dopravu a hotely, během posledních dnů vedl jednání s věřiteli i s britskou vládou o finanční pomoci. Rozhovory ale byly neúspěšné. Podle premiéra Borise Johnsona by případná vládní pomoc mohla vést k tomu, že v budoucnosti by i další podniky očekávaly podobné zacházení.

Britský odborový svaz TSSA činí za situaci zodpovědnou britskou vládu. Johnsonův kabinet se podle šéfa TSSA Manuela Cortese rozhodl „pro ideologické dogma místo záchrany tisíců pracovních míst“. Thomas Cook ve světě zaměstnává asi 22 tisíc lidí, z toho přibližně 9000 v Británii.

Německý letecký přepravce Condor dnes oznámil, že navzdory krachu mateřské společnosti Thomas Cook pokračuje v provozu. Zároveň uvedl, že požádal německou vládu o překlenovací úvěr. Condor provozuje asi čtyři desítky letadel.

Cestovní kancelář Neckermann, která je v Česku součástí zkrachovalé britské kanceláře Thomas Cook, má podle mluvčího Jana Šrámka v zahraničí k dnešnímu dni zhruba 1100 českých klientů. O tyto osoby se postará a zajistí jim bezpečný návrat do České republiky jejich plánovaným letem. Šrámek ale nevyloučil, že cestovní kancelář některé už zakoupené zájezdy v nadcházejících dnech zruší. V takovém případě klienti obdrží zpět celou sumu, kterou zaplatili, uvedl mluvčí.


Přečtěte si rozhovor: Budeme muset zdražit mapy, říká šéf KČT Chvátal


Dalších 40 klientů odcestovalo na pobyty pořízené prostřednictvím portálu dovolena.cz, který je součástí holdingu Student Agency. Dnes se do Česka vrátily asi tři desítky klientů z Turecka a Bulharska, uvedla PR manažerka Student Agency Alžběta Nečasová.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže mohou nastat problémy u Čechů, kteří si zájezd pořídili u Thomase Cooka v Německu nebo v Británii. Na takové cesty se české zákony nevztahují. Papež odhadl, že v Česku mohou být s britskou společností na dovolené tisíce klientů.

Podle britského listu The Guardian je za krachem cestovní kanceláře Thomas Cook nešťastná fúze s konkurenční MyTravel z roku 2007, obrovské dluhy, oslabení libry v souvislosti s brexitem a také internet, který znamenal revoluci v objednávání zahraničních pobytů. Už jen každý sedmý dovolenkář koupí zájezd u cestovní kanceláře, napsal The Guardian.

Thomas Cook
Společnost byla založena v roce 1841, a patří tak mezi nejstarší cestovní kanceláře na světě, podle některých zdrojů je dokonce nejstarší. Ve světě zaměstnává asi 22 tisíc lidí, z toho přibližně 9000 v Británii.

Čtěte také:

130 let po červené. Českem vás provede nejlepší značení na světě

Chcete si odpočinout od lidí? Zkuste tento hotel v Grónsku. Je nejodlehlejší na světě

Čeští turisté se přestávají bát. Ve velkém se vracejí do Turecka, Egypta a Tuniska

BRAND24

Turisté, z Prahy ven, velí ministerstvo

Všichni proti Praze: regiony chtějí metropoli sebrat turisty

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).