Menu Zavřít

Až příliš levný armádní nákup: přilby pro vojáky neprošly testy

20. 3. 2019
Autor: čtk

Pořízení vojenských helem za 103 milionů korun se zadrhlo. Přilby stále nesplnily vojskové zkoušky, a obrana je tak musela prodloužit.

„Termín ukončení vojskových zkoušek balistických přileb byl prodloužen do 30. dubna 2019,“ sdělil Jiří Caletka, mluvčí ministerstva obrany. Že není všechno v pořádku, dokazuje fakt, že jde už o druhé posunutí termínu. Původně měly testy skončit v polovině loňského prosince, pak generální štáb přišel s datem 1. března 2019.

A nyní se tedy celý proces odsouvá o další dva měsíce. Důvod nechce armáda s odkazem na stále probíhající testování balistiky sdělit. Nicméně už v průběhu prvotních kontrolních zkoušek se objevily potíže v odolnosti materiálu proti střepinám. Podle zápisu pak byly ale neshody odstraněny.

Ministerstvo obrany zřejmě doplácí na to, že soutěžilo podle jediného parametru, kterým byla nejnižší cena, a od dodavatelů nechtělo ani vzorky nabízených přileb. Jak už týdeník Euro napsal před několika týdny, loňskou zakázku vyhrála společnost STV Group, která chce místo původně nabízených bulharských přileb prodat české armádě chorvatské výrobky Šestan-Busch.

Nabídka STV Group byla sice nejnižší, ale obří rozdíl v ceně - od druhého místa ji dělilo téměř 63 milionů korun – udivil i ministerstvo obrany. Jedna přilba v průměru vychází na 7100 korun, u konkurence se cena pohybovala od 11 500 do 16 500 korun.

BRAND24

Vyjádření dodavatele
‚‚V současné době stále probíhají vojskové zkoušky balistických přileb, během kterých uživatelé vznášejí své připomínky a návrhy na zlepšení uživatelských vlastností, na které pružně reagujeme a v maximální možné míře je zapracováváme do konstrukce přilby. Osobně jsem přesvědčen, že česká armáda obdrží minimálně stejně kvalitní přilbu jako v minulosti, avšak v mnohem příznivější cenové relaci.’’


Jan Děcký, statutární ředitel STV Group

Přečtěte si komentář: Podepiš a zapomeň

Ondřej Stratilík

Dále čtěte:

Metnar: Úspory ministerstva obrany se nedotknou armády, ale civilní části resortu

Nová „bévépéčka“ za 53 miliard: Metnar si pozval všechny zájemce najednou

Metnar úřadoval: vojenské hotely jsou bez šéfa

Obří zakázka na 210 obrněnců bobtná. Vojáci chtějí dalších 36 vozidel

Komplikace pro vojenské nákupy? Náměstek pro vyzbrojování Koštoval skončil

Konec „uazů“? Česká armáda kupuje 1200 terénních vozidel

Komentář: Rekordní rozpočet. Co s ním?

Komentář: Partie starého dragouna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).