Menu Zavřít

Obří zakázka na 210 obrněnců bobtná. Vojáci chtějí dalších 36 vozidel

28. 12. 2018
Autor: Hynek Glos/Euro

Velký nákup pásových obrněnců nakonec může stát víc než původně plánovaných 53 miliard korun. Armáda chce mít možnost obstarat si po roce 2020 další tři tucty bojových vozidel.

„V souvislosti s pořízením 210 kusů pásových bojových vozidel pěchoty (…) hodláme řešit také opci na nákup, respektive zhotovení, 36 kusů dalších pásových bojových vozidel (jako zálohy pro zabezpečení ztrát),“ uvádí materiál, který ministr obrany předložil před Vánoci české vládě.

Armáda chce také nakoupit i 29 speciálních dílenských nákladních vozidel na podvozku Tatra 815-7 8×8. Samotných 210 pásových vozidel by pak měla moravská 7. mechanizovaná brigáda dostat v sedmi modifikacích zahrnujících třeba i velitelské speciály či nebojové s červeným křížem pro odvoz zraněných.

Podle ideálních představ ministerstva obrany by měly dodávky pásových obrněnců probíhat v letech 2020 až 2025, jejich životnost bude dalších třicet let.

Z dokumentu pro vládu dále vyplývá, že ministerstvo obrany si bude vybírat mezi vozidly Ascod (GDELS), CV90 (BAE Systems Hägglunds), Lynx (Rheinmetall) a Puma (PSM) a smlouvu s vítěznou firmou chce podepsat příští rok v srpnu.

Čtěte také esej:

WT100

Děkujeme, zůstaňte

 Čeští vojáci na základně v Bagrámu

Čtěte také:

Komentář: V Afghánistánu je nutné zůstat

Se samopalem v Koreji. Zapomenutá historie české armády v KLDR

Dvě procenta armádě? Leda tak v pohádce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).