Menu Zavřít

Metnar: Úspory ministerstva obrany se nedotknou armády, ale civilní části resortu

13. 3. 2019
Autor: čtk

Úspory ministerstva obrany se nedotknou armády, ale civilní části resortu obrany. Po jednání s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) o rozpočtu na příští rok a možných úsporách to řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Konkrétní číslo ohledně snížení počtu pracovních míst na ministerstvu Metnar sdělit nechtěl. Naznačil však, že by se mohlo blížit k deseti procentům míst, nikoliv ale mezi zaměstnanci armády.

Schillerová (za ANO) v únoru vyzvala ministry při debatě o rozpočtu na příští rok, kdy stát počítá s nižším tempem růstu než dosud, k hledání úspor a navrhla snížit počet státních zaměstnanců o deset procent. Zároveň přišla s návrhem snížit výdaje o 25 miliard korun, přičemž s výrazným snížením výdajů počítá například u ministerstev pro místní rozvoj, dopravy zemědělství, životního prostředí a kultury. Naopak polepšit by si mohly kancelář prezidenta a ministerstvo práce a sociálních věcí.

Metnar uvedl, že na ministerstvu zřídil pracovní skupinu, která bude hledat možnosti úspor. Ty by se neměly týkat armády, včetně jejich občanských zaměstnanců. „Prostor pro rezervy, pro úspory máme. Nějaká část se dotkne i státních zaměstnanců, ale té civilní části, zdůrazňuji ne armády,“ řekl.


Přečtěte si komentář: Podepiš a zapomeň

Ondřej Stratilík


Konkrétní číslo nicméně ministr sdělit nechtěl. „Zatím bych nechtěl jít do nějaké kvantifikace. Víte, že to je první den (jednání se Schillerovou) a pracovní skupina pracuje pouze pár týdnů. Já to chci mít vyprecizované,“ řekl. Na dotaz, zda je ministerstvo obrany schopno přiblížit se k doporučenému snížení počtu státních zaměstnanců o deset procent řekl, že ano, ale pouze v civilní části.

BRAND24

Ministerstvo obrany rovněž podle Metnara vyhodnocuje oblasti, kde se dá ušetřit na provozních nákladech. Podrobnosti ministr nesdělil s tím, že je to předčasné.

Čtěte také:

Nová „bévépéčka“ za 53 miliard: Metnar si pozval všechny zájemce najednou

Metnar úřadoval: vojenské hotely jsou bez šéfa

Obří zakázka na 210 obrněnců bobtná. Vojáci chtějí dalších 36 vozidel

Komplikace pro vojenské nákupy? Náměstek pro vyzbrojování Koštoval skončil

Komentář: Rekordní rozpočet. Co s ním?

Komentář: Partie starého dragouna

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).