Menu Zavřít

Sázka na správného koně

29. 1. 2018
Autor: Euro

Dlouhodobá podpora Karly Šlechtové staronovému prezidentovi Miloši Zemanovi se vyplatila. Její silné propojení s Hradem může vyvážit i vrtkavou pozici v hnutí ANO.

Nebývalo zvykem, aby některý ministr tak otevřeně hlásil své politické názory a preference. Nicméně Karla Šlechtová, která je hned od prosincového nástupu na obranu poměrně hlasitá, dala před prvním i druhým kolem prezidentské volby jasné poselství. Její sympatie patří Miloši Zemanovi. „Každý má právo na názor – i ministr,“ glosovala to na svém facebookovém profilu.

Po téměř pěti letech, kdy v čele resortu seděli Vlastimil Picek a poté Martin Stropnický, kteří své myšlenky neuměli nebo nechtěli veřejně artikulovat, jde o nečekané osvěžení. A pro někoho možná i v něčem překvapující či šokující. Povaha Karly Šlechtové je očividně mnohem otevřenější a přímější. A díky ní navíc může mnohé vytěžit.

Není žádným tajemstvím, že pro blonďatou ministryni má slabost i sám Zeman. Přitom slova, že si její práce váží, patří k těm slabším poklonám, které jí dosud věnoval. Jejich vztah je očividně víc než vřelý. A to je pro Šlechtovou obrovská výhoda.


O volbě prezidenta čtěte více v rubrice Prezidentské volby 2018:

Fischer: I když vyhrál Zeman, blýská se na lepší časy

Druhé kolo obrazem. Podívejte se jak to vypadalo ve volebních štábech

Marek Hilšer: Zeman nás vzdálí západním demokraciím

 Marek Hilšer


Až totiž Andrej Babiš začne sestavovat svou druhou vládu, může být Šlechtová klidná. Že by přišla o své současné křeslo, není reálné. Babiš bude muset složení kabinetu řešit se Zemanem. A ten by nedopustil, aby jeho oblíbená ministryně, jíž očividně resort obrany baví, odešla.

Navíc díky spojenectví s Hradem může Šlechtová jako nestranička posílit i uvnitř hnutí ANO. Její pozice dosud nebyla nijak pevná. Ale se Zemanem v zádech se dostává do úplně jiné dimenze. Pokud chce Babiš vycházet se staronovým prezidentem, musí se zároveň dobře starat o ministryni obrany.

BRAND24

Poslední dny ukázaly, že Šlechtová vsadila na správného koně. Teď zbývá jediné. Výhody plynoucí ze svého postavení promítnout i do lepšího fungování ministerstva a armády. Nákupy, modernizace a zvyšování obranného rozpočtu zoufale čekají na vypuštění jako „nadržený“ Džin v lampě.

Přečtěte si komentáře Ondřeje Stratilíka:

Martin, král jednoprocentní

Umanutý jestřáb versus zdravá holubice

Bude únor přelomový?

Karlino novoroční poselství

Když chybí tah na branku

Armáda jako personální agentura

Velká Bíteš v Dubaji

Rozpuštěný a vyvanutý


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).