Menu Zavřít

Koalice dotačního podvodu

1. 12. 2018
Autor: Redakce

Babiš se nejspíš udrží až do řádných voleb. Pro partaje bez budoucnosti je každý den u koryt dobrý.

Sociální demokraté neměli při hlasování o nedůvěře vládě moc na vybranou. Hlasovat proti kabinetu, kde sedí, by bylo přiznáním, že se před pár měsíci vlastně spletli a vlezli někam, kam neměli. To by sice byla pravda, ale moc by jim to nepomohlo. Hlasovat aktivně proti nedůvěře Babišovi by bylo moc i pro tu hrstku nejvěrnějších voličů. A tak si zahráli na princeznu Koloběžku. Ani nazí, ani oblečení, ani pěšky, ani na kole se však nezbaví tíhy spoluvládnutí v koalici dotačního podvodu a manipulace jeho vyšetřování.

To druhé je asi nejpodstatnější na celé kauze únos Andreje Babiše mladšího. Uklizení nekooperujícího syna na Krym a pak do Švýcarska, prostě co nejdále z dosahu orgánů činných v trestním řízení, je dobře srozumitelnou informací i pro jinak nepříliš informované voliče. Informací o tom, že Čapí hnízdo je opravdu vážná kauza a premiér z ní má reálný strach.

A změny probíhající v policii mají hned svůj temný důvod. Informace, že vyšetřovatele Čapího hnízda navštívili tři pracovníci GIBS krátce poté, co byl odstaven jeho - dnes už bývalý - šéf Murín, je sama o sobě dost výmluvná. Požadavky na předání otisků prstů a DNA, které by měly ukázat na podezřelého z údajného úniku informací ze spisu, vyznívají v kontextu jednoznačně.


Přečtěte si: Neber dotace, neber dotace, neber dotace...

 Andrej Babiš se vyjadřuje ke kauze údajného únosu svého syna na Krym


Za zaznamenání stojí i to, že se příliš lidí nehrnulo na místo uvolněné odcházejícím policejním prezidentem Tuhým. Každému je jasné, co za úkol bude mít nový šéf policie, a zrovna tak jasné je, že po odchodu Andreje Babiše bude jeho životnost velmi krátká a z jeho konání budou vyvozeny důsledky.

A Babiš jednou bezpochyby odejde. I když s ním nejspíš budeme muset vydržet do příštích řádných voleb, protože podpora komunistů a socialistů je pevná. Pro funkcionáře partají bez budoucnosti je každý den u korýtka dobrý. Kauza Čapí hnízdo se navíc potáhne, protože premiér využije všechny nástroje k brzdění trestního řízení. Ale zamést ji pod koberec už nejspíše nebude možné. Žije dávno svým vlastním životem, třebaže premiér paranoidně stále hledá nějakého zločinného hybatele, který ji přivedl na svět a udržuje v chodu, aby ho přinutil zase ji zastavit.

Po posledních volbách ANO citelně zesláblo v Praze a v řadě větších měst a pochybnosti se jistě budou šířit dál. Například o současné ministryni pro místní rozvoj Dostálové, která se dostala do hledáčku policie kvůli podezřelým zakázkám státní agentury CzechTourism, či kvůli potichu zametaným kauzám, které zůstaly v resortu dopravy po působení ještě nedávno nepostradatelného Jaroslava Faltýnka.

BRAND24

Čtěte další komentáře Pavla Párala

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).