Menu Zavřít

Plánovaná čínská kontrola dovozu potravin sjednotila EU, USA a další exportéry

22. 6. 2017
Autor: ČTK

Spojené státy, země Evropské unie a další exportéři potravin zvyšují tlak na Čínu, aby ustoupila od plánované intenzivní kontroly jejich dovozu, která je v rozporu se světovými standardy. Nová opatření, která by měla zásadní dopad na přístup vývozců na rychle se rozvíjející čínský trh, mají vstoupit v platnost letos 1. října. Informovala o tom agentura AP.

Stěžejním problémem je čínský požadavek, aby každá dodávka potravin měla od příslušené zahraniční vlády kontrolní certifikát. Ve společném dopise, který USA, EU a řada dalších zemí zaslaly čínským regulačním úřadům, poukazují na to, že opatření by narušilo obchod, a žádají Peking, aby se řídil celosvětovou praxí a opatření uplatňoval pouze na kategorii rizikových potravin, jako jsou například masné a mlékárenské produkty, výrobky z vajec a mořské plody.

Tento spor není ve světovém obchodu s Čínou jediný, Peking brzdí přístup na domácí trh široké škále výrobků a porušuje tak své závazky ohledně volného obchodu. Proti opatřením v dovozu potravin státy lobbují už od loňského roku.

Dopis z 12. června, do kterého agentura AP měla možnost nahlédnout, podepsala nezvykle velká skupina zemí; vedle USA a 28 zemí EU také Japonsko, Argentina, Austrálie, Izrael a čtyři další státy. Píše se v něm, že zamýšlená pravidla poznamenají obchod v řádu miliard dolarů.


Čína má problémy s potravinovou soběstačností. Čtěte více:

Čína si zpustošila půdu. Zdravé jídlo se stalo luxusem

 Hnojení zemědělské půdy v Číně


Hloubka problému je patrná už z toho, že účast EU si vyžádala jednomyslný souhlas členských zemí. To znamená i Řecka a Maďarska, které velmi usilují o čínské investice. Východoevropské státy se slabým zpracovatelským sektorem platí za čínské zboží dodávkami šunky, jablek a dalších potravin, poznamenává AP. USA svůj podpis pod dopis zase připojily v době, kdy prezident Donald Trump zlehčuje obchodní spory s Pekingem, aby získal čínskou podporu při jednáních se Severní Koreou.

BRAND24

Navrhovaná opatření Čína už předložila Světové obchodní organizaci (WTO), která je na svých webových stránkách zveřejnila minulý týden. Členské státy se k nim mohou vyjádřit do 60 dnů.

Přečtěte si také:

Číňané bohatnou. Počet milionářů za deset let vzrostl devítinásobně

Sójové boby zaplavují planetu. Může za to apetit Číňanů

Čína se stane supervelmocí. Díky Trumpovi


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).