Menu Zavřít

Miláček byznysmenů? Jiřího Drahoše sponzoruje několik českých miliardářů

3. 9. 2017
Autor: Pinkas Martin/Euro

Ze všech prezidentských kandidátů dokázal přesvědčit nejvíc českých byznysmenů k finanční podpoře své kandidatury. Při pohledu na částky a jména sponzorů na transparentním účtu Jiřího Drahoše je zřejmé, že právě on je miláčkem mnoha nejbohatších Čechů.

„Patrně mě chtějí vidět na Hradě,“ usmívá se Drahoš při dotazu na své majetné sponzory. To, že za jeho kampaní stojí nebývalý počet známých podnikatelů, přičítá spíše náhodě.

Kromě již avizovaných tří hlavních dárců majitele Jablotronu Dalibora Dědka, spolumajitele finanční skupiny RSJ Libora Winklera a vlastníka skupiny Wikov Martina Wichterleho poslali půl milionu korun i uhlobaroni ze skupiny bpd partners. Tu spoluvlastní miliardáři Vasil Bobela, Petr Pudil a Jan Dobrovský, kteří vydělali velké peníze prodejem podílu v Mostecké uhelné společnosti Pavlu Tykačovi.

Maják ve stresu

„Podporujeme ho s radostí,“ říká v rozhovoru pro týdeník Euro jeden z podílníků bpd partners Jan Dobrovský, který v minulosti finančně podporoval TOP 09. „Když bude potřeba a on bude chtít, tak v tom určitě budeme rádi pokračovat. Naše vnitřní přesvědčení je, že je to správný kandidát. Západní demokracie jsou teď v takovém zvláštním stresu, a je proto potřeba podpořit toho, kdo představuje jakýsi maják liberální demokracie,“ vysvětluje Dobrovský, bývalý novinář, lobbista a mimo jiné také syn Luboše Dobrovského, polistopadového ministra obrany a hradního kancléře Václava Havla. Bpd partners navíc vlastní podíl v Lučebních závodech Draslovka Kolín, které už Drahošovi také přispěly půl milionem.


Čtěte: Už přišel kouzelník? Kapesní průvodce politickými sliby, verze 2017

Petr Robejšek


Mezi další Drahošovy dárce z řad českých miliardářů patří Gabriel Eichler, který zatím přispěl prostřednictvím své investorské společnosti Benson Oak sto tisíci korunami. Někdejší emigrant, který se v Bank of America vypracoval na hlavního mezinárodního ekonoma, se po revoluci v Česku proslavil hlavně působením ve firmě ČEZ, která se díky němu stala první firmou v postkomunistické Evropě, která získala investiční rating a přístup na kapitálové trhy.

Eichlerova Benson Oak pak úspěšně investovala například do technologické společnosti AVG nebo do tradičního výrobce elektroniky ETA. Důvody své podpory Drahošovy kampaně Eichler na dotaz týdeníku Euro nesdělil.

Masarykovský ideál

Podle několika průzkumů velký favorit možného druhého kola prezidentské volby Jiří Drahoš stojí o další dary i od trojice mecenášů nadačního fondu Neuron, tedy Dalibora Dědka, Libora Winklera a Martina Wichterleho. „O další možné podpoře ještě diskutujeme,“ prohlásil Wichterle.


Čtěte komentář Pavla Párala k prvnímu kolu voleb:

Jestli se Drahoš nezmobilizuje, nemá ve druhém kole šanci

 Páral


„Pokud budou chtít ještě přispět, budu rád, protože ta kampaň nějaké peníze stojí,“ uvedl Drahoš. Dosud největším sponzorem je majitel Jablotronu a kandidát do Poslanecké sněmovny za Starosty a nezávislé Dalibor Dědek. Daroval dva miliony korun. Z firem Drahoše nejvíce podporuje mediální projekt novinářů Miroslava Motejlka a Petra Skočdopoleho. Drahošovi přispěli 800 tisíci korunami. Dar zdůvodňují tím, že Drahoš „nejvíce ctí masarykovský prezidentský ideál“.

„Snažím se omezit svá jednání na důvěryhodné šéfy důvěryhodných firem. Jsou to lidé, kteří nemají nic společného s divokou privatizací 90. let,“ upřesnil pro týdeník Euro Drahoš.

Sponzorující firmy (v Kč)
Motejlek.com, s. r. o. 800 000
Lázně Luhačovice, a. s. 650 000
Léčebné lázně Jáchymov, a. s. 650 000
bpd partners, a. s. 500 000
AVEKO Servomotory, a. s. 500 000
Smart Brain, s. r. o. 200 000
Eveco Brno, s. r. o. 200 000
Benson Oak, s. r. o. 100 000
FINEP Holding 100 000
KBH CZ, s. r. o. 100 000
Sentis, s. r. o. 100 000
Sponzorující osobnosti (v Kč)
Dalibor Dědek (spolumajitel Jablotronu) 2 000 000
Martin Wichterle (majitel skupiny Wikov) 500 000
Libor Winkler (předseda představenstva RSJ) 500 000
Ivan M. Havel 100 000
Václav Pačes (bývalý předseda Akademie věd) 100 000
Helena Illnerová (bývalá předsedkyně Akademie věd) 100 000
Pavel Bratinka (bývalý předseda ODA) 100 000
Věslav Michalik (starosta Dolních Břežan za STAN) 100 000

Jdu do toho a vyhraju, hlásí favorit Drahoš. Přečtěte si více

 Kampaň prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše

BRAND24

O volbě prezidenta čtěte více v rubrice Prezidentské volby 2018:

Praha je jediným krajem, kde vyhrál Drahoš. Zemana v ní porazil o 13 procent

Zeman oproti roku 2013 posílil ve všech krajích. Druhé kolo však může mít těžší

Zeman vs. Drahoš. Rozhodnou televizní debaty?

Pět proti Zemanovi. Drahošovi by k výhře stačila půlka hlasů pro jeho podporovatele

Fischerovo fiasko a Zemanův válec. Jak probíhaly prezidentské volby před 5 lety?

Přečtěte si také:

I Zeman vede kampaň. Podle úřadu do ní patří i sběr podpisů

Komentář: Za volbu prezidenta auto všem, nejen Kulhánkovým fanouškům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).