Menu Zavřít

Koalice na jihu Moravy podepsána. Haška v čele kraje zřejmě nahradí Šimek

26. 10. 2016
Autor: čtk

V Jihomoravském kraji dnes podepsali koaliční smlouvu zástupci hnutí ANO, ČSSD, Starostů pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. Kandidátem na hejtmana je lídr ANO Bohumil Šimek. Koalice má 34 mandátů z celkových 65. V opozici skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a Zelení s Piráty.

V jedenáctičlenné radě zaujme vítěz voleb ANO pět míst, ČSSD čtyři, zbylí dva partneři budou mít po jednom. Poslední čtyři roky vedla kraj koalice ČSSD a KDU-ČSL, hejtmanem byl dvě volební období Michal Hašek (ČSSD).

Koaliční smlouvu podepsali za každého partnera dva zástupci. ANO bude mít na starosti finance, majetek, investice, školství, sport, životní prostředí a regionální rozvoj venkova se zemědělstvím. ČSSD se bude starat o dopravu, sociální oblast s rodinnou politikou, zdravotnictví a kulturu s památkovou péčí. TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, vědu, výzkum, inovace, marketing a smart region a Starostové za územní plánování, kde je čeká dopracování Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

V radě by mělo být kromě hejtmana pět náměstků a pět dalších radních. Šimek se po zvolení hejtmanem vzdá funkce ředitele Městské policie Brno, kterou nyní zastává. Prvním náměstkem bude Roman Hanák (ČSSD), dalšími náměstky se stanou Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09 s ŽTB) a Martin Maleček (STAN). Radními budou Miroslav Kubásek, Jana Pejchalová a Petr Hýbler (všichni ANO) a Tomáš Soukal s Igorem Chlupem (oba ČSSD).

Podle Šimka je prioritou otevřenost kraje, ale také doprava a s ní spojené dopracování Zásad územního rozvoje, sociální věcí a zdravotnictví. „Chceme změnit web kraje, aby tam lidé mohli dohledat různé materiály. A také plánujeme přenášet jednání zastupitelstva on-line,“ uvedl Šimek.

Bohumil Šimek, lídr jihomoravského hnutí ANO, je horkým kandidátem na nového hejtmana. Hejtman Michal Hašek potřetí za sebou vítězství v jihomoravských krajských volbách nezíská. ČSSD prohrála s hnutím ANO a KDU-ČSL.

Nastupující hejtman Bohumil Šimek (vlevo) a Michal Hašek, který kraj vedl osm let. (Zdroj: ČTK)

V zásadách územního rozvoje chce pracovat na prázdných místech, zásady totiž byly dva dny před volbami vydané, přestože některá místa byla v územních rezervách. „Brno je toho příkladem a také například silnice číslo 43. Spíš bychom chtěli dokument doplňovat a upravovat, ne nijak zásadně měnit, což ani nejde,“ dodal Šimek.

Volby na jižní Moravě vyhrálo hnutí ANO. Po volbách několikrát jednalo s KDU-ČSL, ale nedohodly se. ANO to zdůvodnilo suverenitou lidovců, kteří navíc chtěli hejtmana. ANO přitom mělo o pozici jako vítěz zájem. Proto začalo jednat i s ČSSD a také si ustanovilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno. V konečném rozhodování o posledním partnerovi pak před KDU-ČSL dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami vymezovalo proti jejímu lídrovi Haškovi. Podmínkou spolupráce bylo, že Hašek nebude mít žádnou uvolněnou funkci. Dosluhující hejtman žádnou nepožadoval.

„Beru Michala Haška jako zastupitele, dostal hlasy od voličů a já proti němu žádnou zášť nemám. Nechtěli jsme, aby měl funkci, to se nám podařilo,“ dodal Šimek.

BRAND24

ANO získalo 15 mandátů z celkových 65. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali Zelení a Piráti.


Sledujte vývoj po krajských volbách:

Koalice na Vysočině potvrzena. Hejtmanem zůstává Běhounek

Královéhradecká koalice oficiálně potvrzena. ANO zůstalo mimo

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Na jihu Čech se rýsuje koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09

Podívejte se na výsledky voleb v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).