Menu Zavřít

Královéhradecká koalice oficiálně potvrzena. ANO zůstalo mimo

24. 10. 2016
Autor: ČTK

Zástupci ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09 v Královéhradeckém kraji dnes podepsali koaliční dohodu. Hejtmanem má být lídr sociálních demokratů Jiří Štěpán. Koalice bude mít 24 mandátů z celkových 45, v opozici skončí v kraji vítězné hnutí ANO a další dva subjekty.

Podle Štěpána chtějí koaliční strany připravit nejpozději do poloviny prosince programové prohlášení Rady Královéhradeckého kraje. „Na to máme od prvního zasedání rady maximálně 30 dní,“ řekl Štěpán. Dodal, že kraj se bude muset také zabývat počtem žáků středních škol.

Podle koaliční dohody bude prvním náměstkem hejtmana někdejší policejní prezident Martin Červíček, který kandidoval za ODS, na starosti bude mít dopravu. Druhým náměstkem bude Vladimír Derner (Koalice pro Královéhradecký kraj), jemuž připadne sociální oblast. Třetí náměstkyní bude poslankyně Martina Berdychová (Starostové a Východočeši). V její gesci bude školství a kultura. Zdravotnictví bude mít na starosti náměstek Aleš Cabicar (TOP 09).

Předběžná dohoda o koalici pěti stran vznikla už zhruba pět hodin po uzavření volebních místností a hradecký kraj byl prvním, kde bylo vítězné ANO odsunuto do opozice. Hradecké ANO už dříve označilo chystanou pětičlennou koalici za podvod na voliče a neúspěšně se pokoušelo vytvořit vlastní koalici.

BRAND24


Sledujte vývoj vyjednávání po krajských volbách:

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Na jihu Čech se rýsuje koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09

Podívejte se na výsledky voleb v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).