Menu Zavřít

Hejtmanem Vysočiny se stal již potřetí za sebou Jiří Běhounek

1. 11. 2016
Autor: ČTK

Hejtmanem Kraje Vysočina byl dnes na ustavujícím zasedání nového krajského zastupitelstva potřetí za sebou zvolen Jiří Běhounek (nestraník za ČSSD). Hlasovalo pro něj 38 ze 45 přítomných zastupitelů.

Krajskou koalici tvoří sociální demokraté, hnutí ANO, ODS a Starostové pro Vysočinu. Ve volbách vítězná ČSSD má v radě kraje pět mandátů, hnutí ANO obsadilo dva a dvojblok ODS a koalice Starostové pro Vysočinu po jednom mandátu.

Statutárním náměstkem hejtmana byl zvolen Pavel Franěk (ANO). Dalšími čtyřmi náměstky se stali Vladimír Novotný (ČSSD), Josef Pavlík (ANO), Jana Fischerová (ODS) a Pavel Pacal (koalice Starostové pro Vysočinu). Devítičlennou radu kraje doplnili sociální demokraté Jana Fialová, Martin Hyský a Jan Hyliš.

Franěk bude spravovat resort sociálních věcí a neziskových organizací. Novotný bude dohlížet na zdravotnictví, Pavlík na majetek a finance, Fischerová na kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a mezinárodní vztahy a Pacal na regionální rozvoj. Fialová je radní pro školství, mládež a sport, Hyský má resort lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životního prostředí a Hyliš povede krajskou dopravu a silniční hospodářství.

Člen milicí

Před zahájením ustavujícího zasedání Běhounek oznámil rezignaci Petra Krčála, zvoleného za ČSSD. Krčál bude působit jako náměstek ministryně práce a sociálních věcí. Jeho místo v krajském zastupitelstvu proto zaujal jako náhradník primátor Jihlavy Rudolf Chloupek.

Před volbou náměstků hejtmana vyzval Miloš Vystrčil (ODS) Josefa Pavlíka, aby se vyjádřil ke spekulacím tisku o jeho členství v Lidových milicích. Pavlík prohlásil, že si toho není vědom. „To je pro nás zásadní prohlášení, které nám umožňuje naplnit koaliční dohodu,“ řekl Vystrčil. Pokud by se v budoucnu ukázalo, že Pavlík v milicích působil, bylo by to podle Vystrčila důvodem k odchodu ODS z koalice.

Jaromír Kalina, lídr lidovců, kteří volbu Běhounka hejtmanem nepodpořili, se zajímal, co se na Vysočině odehrálo tak významného, že se počet náměstků hejtmana zvýšil ze dvou na pět. „Koaliční strany se tak rozhodly, není to nic neobvyklého, v jiných krajích byl v minulosti i větší počet náměstků. Pro chod rady a zastupitelstva to nebude žádný problém,“ řekl Běhounek.

Nemocnice a silnice

Podle Běhounka se musí nové krajské zastupitelstvo soustředit hlavně na dokončení rozdělaných úkolů, týkajících se krajských nemocnic, silnic a čerpání evropských peněz. „I v sociálních službách bude mnoho práce. Bez vědomí rady kraje zatím nechci nic konkrétně rozebírat,“ řekl Běhounek.

Koalice bude na Vysočině vládnout v příštích čtyřech letech bez dalších uvolněných funkcí. V minulých dvou volebních obdobích vládla v kraji menšinově ČSSD s podporou KSČM. Komunistům za to připadly tři placené funkce předsedů výborů. „Byla to jiná politická situace,“ řekl už dříve Běhounek. Podle Vystrčila bylo zrušení těchto placených funkcí jednou z podmínek vstupu občanských demokratů do koalice.

BRAND24

Vítězem voleb v Kraji Vysočina se stala ČSSD před ANO a KDU-ČSL. Z celkových 45 mandátů v krajském zastupitelstvu jich sociální demokraté získali 11, o šest méně než v minulých volbách. Hnutí ANO má devět křesel a lidovci mají stejně jako po volbách v roce 2012 sedm zastupitelů. V novém zastupitelstvu je také šest zástupců KSČM. Pět křesel má ODS, koalice Starostové pro Vysočinu čtyři a koalice SPD a SPO tři.

Podívejte se na volební výsledky v jednotlivých krajích:

Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj, Karlovarský kraj, Ústecký kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj, Pardubický kraj, Vysočina, Jihomoravský kraj, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Zlínský kraj

Výsledky krajských voleb 2016

Kdo ovládl další kraje? Podívejte se, jak po volbách vznikají koalice:

Koalice na jihu Moravy podepsána. Haška v čele kraje zřejmě nahradí Šimek

Královéhradecká koalice oficiálně potvrzena. ANO zůstalo mimo

První kraj má vedení. Hejtmanem v Pardubicích zůstává Netolický

Na jihu Čech se rýsuje koalice ČSSD, ANO a Jihočechů 2012

Koalice v Libereckém kraji má pohodlnou většinu, hejtmanem zůstává Půta

Ve Zlínském kraji povládne koalice KDU-ČSL, ANO, STAN a ODS, hejtmanem Čunek

Středočeskou hejtmankou bude Jermanová. Pomohla jí nejednotná TOP 09


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).