Menu Zavřít

Smartphone za stovku. Indická firma na nápadu zatím prodělává

28. 6. 2016
Autor: Youtube

Indický startup Ringing Bells uvádí na trh smartphone pro chudé. Model Freedom 251 bude prodávat za čtyři dolary, tedy asi sto korun. Na každém prodaném kusu ale zatím prodělá. Společnost zároveň čelí podezření z podvodu. Údajně jen předělává telefony jiného výrobce.

O záměru vyrobit nejlevnější smartphone na světě informovala společnost už v únoru, kdy ještě počítala s tím, že přístroj bude stát přes sedm dolarů. Zákazníky však nalákala na speciální akci. V rámci předobjednávky dala telefon k dispozici za polovinu.

Projekt se setkal s úspěchem a firma Ringing Bells teď musí splnit to, co slíbila. Na konci června tak odešlou smartphony prvním 200 tisícům lidí. Musí však počítat se ztrátou, která na každém kusu bude činit 2,2 dolaru, celkově tak asi 440 tisíc dolarů.

„Ano, budeme ve ztrátě. Ale jsem šťastný, že se nám podařilo naplnit sen o propojení vesničanů a chudých Indů s iniciativami Digital India a Make in India,“ řekl výkonný ředitel společnosti Mohit Goel indickému tisku a zdůraznil, že všechny části telefonu jsou vyrobeny v Indii. Zmíněné iniciativy jsou vládními projekty na podporu technologického růstu a domácí výroby.

Počáteční cena platí pouze pro předobjednávky a v současné chvíli je přístroj vyprodaný. Ringing Bells tak bude chtít zvýšením ceny zastavit ztrátu a v budoucnu na telefonu vydělávat. Každý měsíc plánuje rozesílat dalších 200 tisíc kusů.

CONTENT24

Přečtěte si o problémech, kterým čelí Blackberry

Telefony Blackberry možná přežijí jen díky softwaru a službám

BlackBerry

Indický startup se hned po oznámení ambiciózního projektu potýkal s nedůvěrou. Brzy se navíc dostal do problémů. Zjistilo se, že prototypy Freedom 251 byly produkty jiného výrobce, pouze s překrytým označením původu a značky. Kvůli tomu zřejmě bude čelit žalobě, kterou na ni chystá konkureční společnost Adcom. Vládní vyšetřování a následný zásah v kancelářích společnosti navíc odhalil nesrovnalosti v daních a výrobních certifikátech.

Ringing Bells přiznává, že funguje za vydatné podpory státu. Také díky tomu se i přes počáteční ztrátu může zaměřit na další projekt. Pro chudší vrstvy vyvíjí i LED televizi, také s názvem Freedom, která by měla stát necelých 150 dolarů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).