Menu Zavřít

Povyk na obraně: u vojenských výzkumníků zasahovala policie

16. 11. 2017
Autor: vvú

Vyšetřovatelé Vojenské policie provedli razii v brněnském Vojenském výzkumném ústavu. Důvody zásahu v instituci, která má na starosti vývoj technologií pro českou armádu, tají.

Informace týdeníku Euro potvrdila Lenka Haberová, mluvčí vojenských policistů: „Úkony související s trestním řízením ve Vojenském výzkumném ústavu Brno jsme provedli dne 1. listopadu 2017,“ potvrzuje. „S ohledem na probíhající trestní řízení nebudeme poskytovat další informace,“ doplňuje.

Podobně se vyjádřilo i ministerstvo obrany. Podle jeho mluvčího Jana Pejška je resort jako zřizovatel výzkumného ústavu o všem informován. Nic bližšího ale komentovat nechtěl.

Vojenský výzkumný ústav
Státní podnik fungující v Brně a Vyškově zaměstnává 138 lidí, na starosti má výzkum i vývoj nových vojenských technologií pro pozemní i chemické vojsko. Roční tržby činí 286 milionů korun při nezdaněném zisku 10 milionů.

„Vojenská policie u nás během zásahu nikoho nezadržela,“ reagoval na dotazy Bohuslav Šafář, ředitel státního podniku. Nabízí se otázka, jestli razie nesouvisí s čerstvou zakázkou za 4,4 miliardy korun – kontrakt na 80 lehkých obrněnců Iveco, které má armádním chemikům dodat právě Vojenský výzkumný ústav, vláda posvětila letos v červenci. „Ne, této věci se vyšetřování netýká,“ odvětil Šafář.

Mimo to v poslední době zadalo ministerstvo obrany svému ústavu i dvě zakázky za celkových 93 milionů korun bez DPH. V rámci nich mají brněnští vývojáři vymyslet jak prostředek pro odhalování výbušných zařízení a min v zemi, tak velké ochranné panely, které ochrání základny či vojenské bivaky před tlakovými vlnami a střepinami z výbuchů.

CONTENT24

Dále čtěte:

A zas nic. Praha znovu odložila podpis kontraktu na nákup radarů

Velká Bíteš v Dubaji

Ondřej Stratilík


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).