Menu Zavřít

Praporečník liberální demokracie. Soros je osobností roku podle Financial Times

19. 12. 2018
Autor: čtk

Americký finančník maďarského původu George Soros je podle výběru britského listu Financial Times (FT) osobností letošního roku. Prestižní noviny jej označily za praporečníka liberální demokracie, která je v obležení populistů. V minulosti byli osobnostmi roku zvoleni například americký prezident Donald Trump či německá kancléřka Angela Merkelová.

Zatímco běžně Financial Times vybírá osobnost roku na základě toho, čeho v uplynulých dvanácti měsících dosáhla, na 88letého Sorose, „jednoho z nejvýznamnějších filantropů na světě“, padla volba „kvůli hodnotám, které reprezentuje“.

Americký miliardář, který se narodil jako György Schwartz v roce 1930 v Budapešti, je podle britského listu „praporečníkem liberální demokracie a otevřené společnosti“. „Toto jsou hodnoty, které triumfovaly ve studené válce. Dnes jsou obklíčeny ze všech stran: od Ruska Vladimira Putina po Ameriku Donalda Trumpa,“ zdůvodnily svůj výběr FT.

Soros podle britského listu přes tři desítky let bojuje proti autoritářství, rasismu a netoleranci. Jeho úsilí mu vyneslo „brutální“ útoky, které se jej snaží očernit, a „hněv autoritářských režimů“ i populistů, „kteří stále více nabývají na síle, obzvlášť v Evropě“. Britský list připomněl, že Soros je vzhledem ke svému židovskému původu mimo jiné terčem antisemitských výpadů.

Na amerického finančníka maďarského původu v minulosti útočili mimo jiné americký prezident Donald Trump, příznivci tvrdého brexitu v Británii, ale i slovenský expremiér Robert Fico, který jej spojoval s demonstracemi proti tehdejší vládě v Bratislavě. Nejčastěji je pod palbou kritiky Soros v rodném Maďarsku, kde jej premiér Viktor Orbán viní mimo jiné z podpory migrace.


Osobnosti roku časopisu Time: Chášukdží a další novináři, kteří se postavili za pravdu

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží


„Obviňují mě ze všeho, i z toho, že jsem Antikrist,“ řekl Soros listu Financial Times. „Přál bych si, abych neměl tolik nepřátel, ale beru to jako znamení, že dělám něco dobře,“ dodal.

Soros prostřednictvím nadační sítě Open Society Foundations podporuje projekty na ochranu lidských práv na celém světě a uděluje například stipendia studentům. Pražská pobočka OSF byla založena v roce 1992. Soros podle agentury DPA do svých nadací vložil už 32 miliard dolarů (asi 722 miliard korun).

BRAND24

List Financial Times vybral osobnost roku poprvé v roce 1975, kdy se jí stal německý kancléř Helmut Schmidt, pravidelně ale svůj výběr zveřejňuje až od roku 2002. Loni volba padla na Susan Fowlerovou, americkou softwarovou inženýrku, která se zasadila o změnu přístupu velkých společností k sexuálnímu obtěžování. Předloni byl osobností roku Financial Times americký prezident Trump, v roce 2016 německá kancléřka Merkelová.

Přečtěte si také:

Souboj o Sorosovu univerzitu

Soros věří Tesle. Nakoupil dluhopisy za tři čtvrtě miliardy

Sorosova nadace začala po přesídlení fungovat v Berlíně. Má pro ni pracovat až 150 lidí

Byl to pokus o převrat, říká o pádu své vlády Robert Fico

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).