Menu Zavřít

Sorosova nadace začala po přesídlení fungovat v Berlíně. Má pro ni pracovat až 150 lidí

4. 10. 2018
Autor: čtk

Nadace Open Society Foundation (OSF) amerického finančníka maďarského původu George Sorose dnes zahájila po nedobrovolném přesídlení z Budapešti činnost v Berlíně. Do německé metropole se přestěhovalo 80 pracovníků nadace i se svými rodinami, řekl ředitel berlínské kanceláře OSF Goran Buldioski. Časem pro ni má pracovat 150 lidí.

„Máme radost z toho, že naše berlínská kancelář se stane společně s Londýnem, New Yorkem a Washingtonem hlavní kanceláří pro naše nadace,“ řekl Buldioski.

Osmaosmdesátiletý filantrop George Soros je rodilý Maďar židovského původu, který přežil holokaust. Ve své rodné zemi však má vlivné odpůrce. Maďarský premiér Viktor Orbán ho označil, za „nepřítele státu číslo jedna“. Miliardáře kromě jiného obvinil z organizování „masivního přistěhovalectví“ muslimů do Evropy.

Orbánova konzervativní strana s národoveckým nádechem Fidesz se pokouší potlačit občanské organizace podporované liberálním filantropem. To je i jedním z důvodů, proč Evropský parlament v září podpořil zahájení sankčního řízení s Maďarskem.


Přečtěte si více:

Souboj o Sorosovu univerzitu

 Budova Středoevropské univerzity v Budapešti


„Represivní politické klima v Maďarsku nám znemožnilo tam bezpečně a efektivně pracovat,“ poznamenal Buldioski. V Maďarsku jsou podle něj demokratické hodnoty EU vystaveny tvrdé zkoušce.

Přestěhováním budapešťské centrály do Berlína se podle Buldioského mnoho nezmění. Z německého hlavního města bude podle něj nadace i nadále podporovat v Evropě i mimo ni občanské společnosti zaměřené na posilování demokracie, právního státu i lidských a občanských práv.

BRAND24

Soros prostřednictvím nadační sítě Open Society Foundations podporuje projekty na ochranu lidských práv na celém světě a uděluje například stipendia studentům. Pražská pobočka OSF byla založena v roce 1992. Podle DPA Soros do svých nadací vložil už 32 miliard dolarů (asi 710 miliard korun).

Dále čtěte:

Soros věří Tesle. Nakoupil dluhopisy za tři čtvrtě miliardy

Komentář: Zaslouží si Maďaři jeden druhého?

Vesnická megalomanie i mistrovství světa. Orbán loví body sportem

Přisadil si i Obrán. Vidím v tom Sorosův rukopis, řekl k situaci na Slovensku

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).