Menu Zavřít

Podezřelé dotace. Za nelegální čerpání hrozí deseti osobám až 12 let vězení

20. 8. 2018
Autor: Dominik Bachůrek

Zlínská pobočka brněnského krajského zastupitelství podala obžalobu na deset osob kvůli neoprávněnému čerpání evropských dotací. Podle žalobců způsobily škodu za desítky milionů korun, hrozí jim až 12 let vězení. Všichni jsou stíhaní na svobodě. Krajská policejní mluvčí Lenka Javorková odmítla sdělit podrobnosti o identitě obžalovaných. Podle zjištění ČTK případ souvisí s Regionálním operačním programem (ROP) Střední Morava.

Obžalobě z několika trestných činů čelí šest fyzických a čtyři právnické osoby. Kriminalisté se případem zabývají od roku 2014 na základě oznámení podnikatele, kterému se nezdálo zcela legální čerpání dotací z evropských fondů, o něž požádal.

„Hlavním organizátorem byl sedmapadesátiletý muž ze Zlína, zaměstnanec organizace, která zprostředkovává čerpání evropských dotací. Spolu s dalším zaměstnancem a bývalou pracovnicí využívali znalostí, zkušeností a informací nabytých při práci a v rozporu s regulemi Evropské unie pomáhali za finanční odměnu získat a vyčerpat žadatelům dotace na realizace výstavby ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji,“ uvedla mluvčí.

Prostřednictvím ROP Střední Morava proudily dotace z Evropské unie do Olomouckého a Zlínského kraje. „Policie věc začala záležitost vyšetřovat před asi 3,5 lety. Jde tam o tři naše bývalé zaměstnance, nějaké další lidi a právnické osoby,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady Ivan Matulík.


Až vyschne pramen: tisíce firem jsou závislé na dotacích a bez nich nepřežijí

 Pěstování zeleniny v Česku,


Dotyční podle policie žádali nelegálním způsobem o dotace na pět projektů ve výši přesahující částku 82 milionů korun. Podařilo se jim údajně získat dotace ve výši 50 milionů korun, jeden z projektů podporu nezískal. „Nezákonné čerpání spočívalo například v ovlivňování výběrového řízení na vítěze zhotovitele stavby nebo falšování údajů o finančním zdraví firmy, kdy uváděli rozdílné údaje ve výkazech pro správce daně a v dokumentech potřebných k získání dotace, s cílem získat co nejvyšší finanční podporu,“ sdělila Javorková.

Kriminalisté zjistili, že nezákonné čerpání trvalo od roku 2008 do roku 2015. „V rámci trestního řízení zajistili nemovitý majetek v hodnotě 50 milionů korun, včetně ubytovacích zařízení, které byly z dotací postaveny a více jak 100 tisíc korun na účtu,“ doplnila mluvčí.

BRAND24

Obžalobě nyní čelí dva muži a žena, kteří v minulosti pracovali na různých pozicích u organizace zajišťující čerpání dotací. Dále tři jednatelé ubytovacích firem, kteří za firmy o dotace žádali, a čtyři firmy z Prahy, Zlína a Ostravy. Stíháni jsou za trestné činy zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku, poškození finančních zájmů Evropské unie, podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Rozsáhlý případ vyšetřovali policisté několik let.

Přečtěte si také:

Ministryně Nováková srovnala chování Babiše s jinými podnikateli. Opozice protestuje

Výnosné dotace. Česko v pololetí získalo z EU o 10,4 miliardy více, než zaplatilo

Policie obvinila 22 lidí z krácení daní za 850 milionů. Kauza souvisí s prověřováním ČKD


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).