Menu Zavřít

Okamura neuspěl s dovoláním ve sporu kvůli přezdívce Pitomio

10. 5. 2018
Autor: čtk

Místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD) neuspěl s dovoláním ve sporu vyvolaném použitím přezdívky Pitomio v týdeníku Reflex. Dovolání směřovalo proti rozhodnutí, na jehož základě se sice vydavatelství muselo na webu omluvit za dva články z roku 2013, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

Nejvyšší soud rozhodl v březnu, koncem dubna spis vrátil k soudu prvního stupně, plné odůvodnění zatím soudci nezpřístupnili. Dovolání bylo částečně zamítnuto, částečně odmítnuto, řekla Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je.

V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje prý provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně.


Čtěte: „Takhle jsem si užíval.“ Šéf bezpečnostního výboru Koten sloužil před rokem 1989 u pohraničníků

Foto z facebookového profilu Radka Kotena z 3. 12. 2016 s popiskem


„Jedná se sice o výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární, přičemž fakticky lze pro něj nalézt oporu v obsahu článků, které zevrubně popisují, proč jsou určité žalobcovy myšlenky potenciálně společensky nebezpečné a proč je proto lze považovat s jistou dávkou novinářské zkratky až za pitomosti,“ citoval před časem server Lidovky.cz z rozhodnutí odvolacího soudu.

BRAND24

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Pojem Pitomio se v posledních měsících čas od času objevuje také v jiných médiích než v Reflexu, například v Euru či Lidových novinách.

Čtěte dále:

Proč je Okamura hrozbou pro Babiše

Okamura si může oddychnout. Pokus o jeho odvolání z funkce místopředsedy Sněmovny nevyšel

Policie obvinila tajemníka SPD kvůli rasistickým výrokům


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).