Menu Zavřít

Nobelovu cenu za chemii získali dva Američané a Brit za výzkum bílkovin

3. 10. 2018
Autor: čtk

Nobelovu cenu za chemii získali Američanka Frances Arnoldová, Američan George Smith a Brit Gregory Winter, kteří se věnují výzkumu bílkovin. Oznámila to dnes Královská švédská akademie věd, podle níž metody oceněných expertů přispívají například k výrobě biopaliv či nových léků. Polovina ocenění připadne podle akademie Arnoldové, druhou polovinu ceny si rozdělí Smith a Winter.

Arnoldová provedla v roce 1993 první řízenou evoluci enzymů, což jsou bílkoviny, které katalyzují chemické reakce. Američanka následně zdokonalila metody, které se v současné době běžně používají k vývoji nových katalyzátorů. Objevy Arnoldové našly upotřebení mimo jiné při ekologičtější výrobě chemických látek a produkci obnovitelných paliv, napsala Královská švédská akademie věd.

Smith vyvinul v roce 1985 laboratorní techniku zvanou fágový displej, kdy bakteriofág (virus, který infikuje bakterie) může být využit k vývoji nových bílkovin. Gregory Winter použil fágový displej k řízené evoluci protilátek s cílem výroby nových léků. První lék založený na této metodě adalimumab byl schválen v roce 2002 a používá se k léčbě revmatické artritidy, lupenky a k léčbě zánětlivých onemocnění střev.

Od té doby byly díky fágovému displeji vyvinuty protilátky, které dokážou neutralizovat toxiny, bojovat s autoimunitními onemocněními či s metastatickou rakovinou, uvedla švédská akademie věd.


Přečtěte si o dalších vítězích letošní Nobelovy ceny:

Nobelovu cenu za fyziku získali za objevy v laserové fyzice Arthur Ashkin, Gérard Mourou a Donna Stricklandová

Nobelovu cenu za lékařství dostali za léčbu rakoviny Američan Allison a Japonec Hondžó


Letos už byly ohlášeny dvě Nobelovy ceny. V pondělí získali prestižní ocenění za výzkum v oblasti lékařství Američan James P. Allison a Japonec Tasuku Hondžó. Tohoto uznání se jim dostalo díky účasti na vývoji speciální imunologické léčby rakoviny.

V úterý se pak Nobelovy ceny za fyziku dočkali Američan Arthur Ashkin, Francouz Gérard Mourou a Kanaďanka Donna Stricklandová. U nich Královská švédská akademie věd ocenila průlomovou práci v oboru laserových technologií.

BRAND24

V pátek bude následovat oznámení držitele či držitelů Nobelovy ceny za mír. Příští týden v pondělí bude vyhlášena Nobelova cena za ekonomii. Nobelova cena za literaturu letos udělena nebude, a sice kvůli skandálu, který otřásl Švédskou akademií, jež ji uděluje. Francouz Jean-Claude Arnault spjatý s akademií byl v pondělí za znásilnění odsouzen k dvouletému trestu vězení.

Vedle medaile a diplomu na oceněné čeká i finanční prémie, která letos stejně jako loni činí devět milionů švédských korun (22,4 milionu korun českých). Ceny budou jako každý rok předány v den výročí smrti Alfreda Nobela 10. prosince.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).