Menu Zavřít

Kim zve papeže do KLDR. V zemi jsou přitom křesťané tvrdě pronásledováni

9. 10. 2018
Autor: čtk

Severokorejský vůdce Kim Čong-un zve papeže Františka na návštěvu Pchjongjangu. Oznámil to úřad jihokorejského prezidenta.

Jihokorejský prezident Mun Če-in doručí Kimův vzkaz, až se příští týden s papežem setká při své cestě do Evropy, sdělil dále mluvčí. Jihokorejský prezident zahájí svou cestu do pěti evropských zemí o víkendu; ve Vatikánu bude 17. a 18. října.

Severokorejský vůdce Kim řekl o svém záměru pozvat papeže do KLDR jihokorejskému prezidentovi Munovi na summitu nejvyšších představitelů obou korejských států minulý měsíc, dodal mluvčí.

Vatikán a Severní Korea nemají navázané diplomatické vztahy. Papež navštívil v roce 2014 Jižní Koreu a před červnovým summitem amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kima se modlil za mír na Korejském poloostrově. Papež také již dříve uvedl, že plánuje v příštím roce zavítat do Japonska.

Severokorejská ústava zaručuje svobodu vyznání, kromě několika státem určených míst k bohoslužbám a modlitbám ale nejsou žádné veřejné náboženské aktivity povoleny a křesťané jsou tvrdě pronásledováni, píše agentura Reuters. Agentura AP uvedla, že podle odhadů zůstává v KLDR již jen 800 až 3000 katolíků, většina jich po rozdělení poloostrova uprchla přes hranice na jih. V Jižní Koreji žije přes pět milionů katolíků.


Tajemství trvá. Kimova Korea má asi 20 jaderných hlavic, uvedl švédský institut

Donald Trump a Kim Čong-un v Singapuru, ilustrační foto


Pozvání pro papeže od severokorejského vůdce je první od roku 2000, kdy tehdejší hlavu katolické církve Jana Pavla II. zval po historickém mezikorejském summitu do KLDR otec stávajícího vůdce Kim Čong-il. Návštěva se ale nakonec neuskutečnila.

Plán na návštěvu papeže Františka je další z diplomatických aktivit, které izolovaný režim v Pchjongjangu po letošním zastavení jaderných a raketových zbrojních testů podniká. Vůdce Kim Čong-un se letos setkal s šéfem Bílého domu Trumpem, třikrát jednal s jihokorejským prezidentem Munem a dvakrát navštívil Čínu. Na schůzkách slíbil pracovat na odstranění zbraní z Korejského poloostrova.

Mun tento týden uvedl, že v brzké době by Kim mohl navštívit také Rusko a sejít se s japonským premiérem Šinzóem Abem. Mluví se také o možnosti uspořádání druhého summitu Kima a Trumpa.

BRAND24

Dále čtěte:

Mezikorejský summit: Mun Če-ina v Pchjongjangu vítal Kim i jásající dav

Konflikt se Severní Koreou by mohl mít až dvě miliardy obětí. Kvůli hladomorům

První krok k zřízení velvyslanectví. Severní a Jižní Korea otevřely společný styčný úřad

Svědectví dezertéra: Pro raketového Kima pracuje armáda hackerů

Severokorejští hackeři, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).