Menu Zavřít

Europoslanci podpořili zrušení střídání času, souhlasit musí i členské státy

26. 3. 2019
Autor: Profimedia.cz

Evropští poslanci dnes podpořili plán na zrušení povinného střídání standardního a letního času v roce 2021. Chtějí ale, aby členské státy Evropské unie svůj postup koordinovaly, aby se předešlo případnému narušení fungování jednotného trhu. S ukončením seřizování hodinek každého půl roku musí nakonec souhlasit i členské země.

Návrh příslušné směrnice počítá s tím, že jednotlivé státy si samy určí, zda zachovají nastálo standardní či letní čas.

Směrnici loni představila Evropská komise po veřejné konzultaci. Té se zúčastnilo 4,6 milionu hlasujících z více než půlmiliardové Evropské unie. Pro zrušení střídání času bylo 84 procent z nich. Komise původně navrhovala ukončit střídání již letos, nenašla ale podporu u členských zemí.

Mělo by se zrušit střídání času?

Iniciativu, jejímž cílem bylo právě zrušení střídání času, na podzim roku 2017 spustila skupina europoslanců v čele s českým zástupcem v Evropském parlamentu Pavlem Svobodou.

Na začátku tohoto měsíce pak normu podpořil výbor Evropského parlamentu pro dopravu a cestovní ruch. Svoboda tehdy zdůraznil, že europarlament chce zamezit chaosu, který by mohla vyvolat volnost členských států ve výběru času, jenž zachová. Podle europoslanců mají členské státy do dubna 2020 informovat Evropskou komisi, v jakém časovém pásmu si přejí zůstat.

Jak šel čas se změnou času

Poprvé byl letní čas zaveden v roce 1916 z důvodů úspor energie za první světové války, a to hned v několika evropských zemích. Přirozeně má tato změna kvůli velkým rozdílům v době denního světla během roku smysl právě v Evropě či dalších místech podobně vzdálených od rovníku.

Dnes je argument energetické úspory zcela vyčerpán, jeho zastánci nejsou ani energetické společnosti.

Experimenty s časem prováděl za druhé světové války Protektorát Čechy a Morava. Od 1. dubna 1940 do 4. října 1942 země fungovala podle letního času nepřetržitě. Po válce byl zase na přelomu let 1946-47 zaveden jakýsi ultrazimní čas, kdy se hodiny posunuly oproti běžnému zimnímu času o hodinu zpět.

BRAND24

Každoroční střídání letního a zimního času bylo v Česku zavedeno v roce 1979. Rytmus březen-říjen byl pak zaveden v roce 1996. Do té doby se hodiny posouvaly v březnu a září.

O střídání času dále čtěte:

Česká vláda chce zachovat zimní čas. Děti nechtějí chodit v létě spát, argumentuje Babiš

Střídání času může skončit již příští rok, navrhuje Evropská komise

Letní čas bude platit dalších pět let

Stát prodloužil a zjednodušil časy pro lov ryb

Střídání letního a zimního času možná zanikne. Jeho smyslem se zabývá i Evropská komise

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).