Menu Zavřít

Park Miloše Formana? Podnikatel Sehnal chce pojmenovat pražské výstaviště po slavném režisérovi

30. 8. 2018
Autor: CC BY-SA 3.0: Vity-Wikimedia Commons

Výstaviště Praha v Bubenči by se mělo přejmenovat na Park Miloše Formana po slavném českém režisérovi, který zemřel letos v dubnu. Navrhuje to předseda Občanské demokratické aliance (ODA) a majitel skupiny SPGroup Pavel Sehnal, který se chce v říjnových volbách ucházet o post pražského primátora.

Areál by se podle Sehnala měl stát kulturním a relaxačním místem pro obyvatele a návštěvníky hlavního města. Vznikly by zde například pavilony pro letní filmový a divadelní festival, řekl.

„Nová podoba výstaviště by umožnila vytvořit v Praze místo, které jí dosud chybí. Vznikla by odpočinková zóna, křižovatka setkávání a také líheň kultury a umění se specifickým vztahem k filmu a divadlu. Bude to místo otevřené, sympatické, vstřícné a svobodu vyjadřující pro všechny Čechy, Pražany i návštěvníky ze všech koutů světa,“ uvedl Sehnal.

V parku by podle něj měly vzniknout nové stylové pavilony, například Pavilon Miloše Formana nebo letní scéna pro filmový a divadelní festival. Náklady odhaduje v řádu stovek milionů korun. „V souladu s moderními technologiemi a možnostmi by byla zrekonstruována i Křižíkova světelná fontána. Návštěvníci by zde mohli sledovat i noční projekce na oblohu,“ doplnil Sehnal. Potomci Miloše Formana, dvojčata Petr a Matěj, podle něj tuto myšlenku podporují.


Miloš Forman
Režisér Miloš Forman byl jednou z největších osobností československé nové filmové vlny 60. let a zdaleka nejúspěšnějším českým filmařem, který se prosadil i v zahraničí. Za své snímky získal dva Oscary, na kontě má i tři Zlaté glóby či francouzského Césara. Zemřel letos v dubnu ve věku 86 let.

—–

Sehnal dále uvedl, že návrh nejde proti konceptu magistrátu z roku 2014: „Jen je poněkud odvážnější. Chceme území trvale vyčlenit pro volnočasové aktivity. Aby si zde lidé mohli třeba jen tak sednout do trávy a relaxovat. Nechceme, aby se areál rozdrobil nějakými dílčími developerskými záměry,“ podotkl Sehnal.

BRAND24

Část území by podle něj měla sloužila i pro atrakce známé z tradiční Matějské poutě. „Jen si myslím, že máme už modernější prostředky pro zábavu, než tato akce nabízí. Takže ano, ale mělo by to být modernější,“ dodal kandidát na primátora. Sehnal vlastní finanční skupinu SPGroup, pod níž spadá mimo jiné výstaviště v Letňanech a pojišťovna Slavia. V Čestlicích má akvapark a hotel.

Výstaviště Praha
Běžně se mu sice říká Výstaviště Holešovice, ale oficiálně se nachází v katastru Bubenče. Vzniklo v roce 1891 ve východní části tehdejší Královské obory při příležitosti Jubilejní zemské výstavy jako připomínka 100. výročí první průmyslové výstavy. Od 5. září 1953 nesl areál jméno Park kultury a oddechu Julia Fučíka (PKOJF), k názvu Výstaviště se areál vrátil v roce 1990. Jeho rozloha je zhruba 360 tisíc metrů čtverečních. Majitelem je město Praha.

Čtěte také:

Dozorčí rada odvolala šéfa pražského výstaviště Klašku. Krnáčová mu vytýká chyby

ABF převzala Inchebu. Kromě veletrhů chce v Holešovicích pořádat i kulturní akce

Výstaviště Praha bude hostit největší popkulturní událost ve střední Evropě

Bakala prodává komplex Forum Karlín. Má dostat kolem 1,3 miliardy

Vítkův vysočanský komplex: Kolben Park se začne stavět v roce 2020


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).