Menu Zavřít

Místo odpadků oddechová zóna. Praha zaplatí za sanaci skládky v Chuchli 21 milionů

13. 9. 2017
Autor: Profimedia.cz

Místo skládky, která zasahuje na území Velké Chuchle a Slivence, by mohla být v budoucnu rekreační zóna. Hlavní město za sanaci odpadků zaplatí 21,2 milionu korun bez DPH. Cenu nabídla ve výběrovém řízení společnost Cetus Plus, kterou v úterý vybrali jako dodavatele pražští radní.

„Jde o první etapu revitalizace, na kterou město dostalo dotaci z operačního programu Životního prostředí. Pro další etapu je nutné vypořádat majetkové poměry na skládce,“ uvedla radní pro životní prostředí Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

Společnost v areálu provede terénní úpravy, rekonstrukci silnice a železobetonové zdi. Projekt dále počítá s úpravou zeleně a s vytvořením žlabu pro odvádění dešťové vody, který skládce chybí.


Přečtěte si rozhovor s radní Plamínkovou: Odpadky a voda by měly být Pražanů

 Radní Jana Plamínková na stavbě nové linky ÚČOV

BRAND24


Původně byla skládka v horní části svahu v jámových lomech, kde se těžil vápenec a dolomit. Později se rozrostla na volný terén, na rozlohu asi 15 hektarů. V roce 1986 bylo skládkování ukončeno a v následujících dvou letech byl svah stabilizován kotvenou stěnou a povrch skládky byl zakryt vrstvou zeminy, která však byla nedostatečná.

Po dokončení rekultivace město plánuje na vrcholu skládky vybudovat areál, kde budou hřiště, psí louka, fitness louka s přírodními cvičebními prvky, dráha na cyklotrial a malý venkovní amfiteátr. V jižní části areálu by mohla být rozhledna.

Dále čtěte:

Ďáblická skládka už se nebude rozšiřovat. Praha bude raději odpad spalovat

Rakouský aktivista: Jaderný odpad si zahrabejte u Prahy, když je tak bezpečný


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).