Menu Zavřít

Zlatý gól George Weaha: bývalá hvězda AC Milán stane v čele Libérie

28. 12. 2017
Autor: Profimedia.cz

Druhé kolo prezidentských voleb v Libérii vyhrála podle předběžných výsledků bývalá fotbalová hvězda George Weah. V hlasování získal 61,5 procent hlasů, uvedla dnes podle agentury Reuters volební komise s tím, že sečteno bylo 98 procent volebních lístků. Weah se v roce 1995 stal jediným Afričanem, jenž kdy získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu roku.

Jednapadesátiletý Weah, který se do voleb hlavy státu zapojil již potřetí (před šesti lety se chtěl stát viceprezidentem), tak porazil třiasedmdesátiletého Josepha Boakaie, který 12 let vykonával funkci viceprezidenta. Weah ve funkci nahradí laureátku Nobelovy ceny za mír a první ženskou hlavu státu na africkém kontinentu Ellen Johnsonovou-Sirleafovou.

V zemi s více než 4,6 miliony obyvatel bylo k hlasování zaregistrováno 2,2 milionu voličů, uvedl zpravodajský server BBC. Podle volební komise přitom účast v druhém kole hlasování dosahovala 56 procent.

Přestože konečné výsledky by měla komise oznámit v pátek, členové Weahovy strany už dnes oslavují jeho vítězství. Samotný vítězný kandidát pozdravil své příznivce před sídlem strany poblíž metropole Monrovie se slzami v očích, uvedla agentura Reuters. V ulicích hlavního města se pak rozezněly oslavné klaksony automobilů.


Přečtěte si také:

Mouřenín skončil. Restauratér v Berlíně změnil „náckovský“ název podniku

Berlínské náměstí Moritzplatz s hospodou U malého mouřenína na konci roku 1989 s hraničním přechodem mezi Západním Berlínem a NDR.


„Vítězství George Weaha je vítězstvím pro celou zemi,“ citovala agentura Reuters jednoho z jeho stoupenců. „Je to jako když jste nějakou dobu nemocní a pak dostanete správné léky - tak se nyní cítím. Pro naší zemi bude dobrý. Je to král George!“ dodal muž.

Bokai dnes přitom průběh voleb zpochybňoval. Novinářům řekl, že pochybuje, že „hlasování bylo svobodné, spravedlivé a transparentní“. Mezinárodní pozorovatelé naopak zaznamenali v práci komise značný pokrok, uvedli experti z amerického Národního demokratického institutu a Carterova centra.

První kolo voleb vyhrál Weah se 38,4 procenty hlasů, Boakai získal podporu necelých 29 procent voličů.

CONTENT24

Západoafrická země založená v 19. století osvobozenými americkými otroky nezažila pokojné předání moci již 73 let. Po občanské válce, která si mezi lety 1989 a 2003 vyžádala na 250.000 obětí, se Johnsonové-Sirleafové během dvou funkčních období podařilo zemi postavit na nohy, následně musela čelit výzvě v podobě epidemie eboly. Odcházející prezidentka je však kritizována za údajnou korupci a podle mnohých se příliš nesnažila bojovat s chudobou. Podle agentury Reuters stále nemá většina Liberijců spolehlivý přísun elektřiny či pitné vody.

Čtěte také:

Válečná prosperita v zemi bohů. Mogadišo se živí strachem

Comrade Bob Mugabe - velmi opožděný podzim patriarchy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).