Menu Zavřít

Zeman vyznamená novináře Besta za kritiku Bakaly. Ocenění dostanou i Krampol či Vyskočil

24. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman udělí 28. října státní vyznamenání novináři amerického původu Eriku Bestovi. Důvodem mají být Bestovy kritické komentáře ke kauze společnosti OKD a vůči podnikateli Zdeňku Bakalovi. Informuje o tom Deník N. Kromě něj Zeman podle médií vyznamená i herce Ivana Vyskočila či Jiřího Krampola.

Best, který žije v Česku od začátku 90. let, se k případnému ocenění vyjádřit odmítl. Komentovat ho nechtěl ani prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. „Na otázky ohledně vyznamenání do 21:00, 28. října nikdy neodpovídám,“ sdělil Deníku N.

Ve Vladislavském sále by tak letos měli být oceněni nejméně dva novináři. Zeman už dříve uvedl, že vyznamená Janu Lorencovou, která podle něj bojuje proti lidem spojeným s lehkými topnými oleji. Lorencová je bývalá investigativní novinářka a také poslankyně za hnutí ANO. V České televizi byly nejznámější právě její reportáže o kauze lehkých topných olejů, o podvodech s drahými kameny nebo o krachujících kampeličkách.

Řád bílého lva letos prezident udělí někdejšímu československému premiérovi Antonínu Švehlovi a medaile Za hrdinství třem českým vojákům, kteří zemřeli v létě při teroristickém útoku v Afghánistánu. Ocenění in memoriam dostane také velitel protinacistické odbojové organizace Obrana národa Josef Bílý.


Čtěte komentář:

Návrh dalších vyznamenání za boj proti ekonomickým z*rdům

Brífink Jana Novotného


Vyznamenána má být rovněž dvojnásobná olympijská vítězka Ester Ledecká, bývalý tenisový reprezentant Radek Štěpánek, někdejší předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková, zpěvák Michal David nebo učitelka mateřské školy Darina Nešporová za záchranu předškoláků při loňské dopravní nehodě na Olomoucku.

BRAND24

Nejvyšším státním vyznamenáním je Řád bílého lva, druhým je Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Prezident uděluje také medaile Za hrdinství a Za zásluhy. Řádovými dny pro propůjčování či udělování státních vyznamenání českým občanům jsou 1. leden a 28. říjen, zvykem je předávat je především na slavnostním večeru 28. října na Pražském hradě. Cizí státní příslušník je může dostat kdykoli.

Čtěte také:

Kdo se nedojme, není Čech. Sto let v paměti národa i sbírkách muzeí a galerií

Merkelová přijede na oslavy 100 let Československa. V Praze bude jednat s Babišem

Na vojenskou přehlídku ke 100. výročí vzniku Československa přijede americký ministr obrany

Pozvánku na Hrad nedostalo minimum lidí, vešli by se do výtahu, tvrdí Ovčáček

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).