Menu Zavřít

Trump chce oslabit íránskou ekonomiku, zavede další sankce

3. 11. 2018
Autor: čtk

Spojené státy uvalí sankce na Írán a pro Teherán to bude velká rána. Řekl to v pátek americký prezident Donald Trump. Ministr zahraničí Michael Pompeo a ministr financí Steven Mnuchin zároveň potvrdili informaci agentury Bloomberg, že Bílý dům umožní osmi zemím, včetně Japonska, Indie a Jižní Koreje, nakupovat ropu v Íránu i po zavedení sankcí.

Kompletní seznam zemí, které výjimku obdrží, ale ministři neuvedli. Pompeo nicméně řekl, že výjimku neobdrží členské státy Evropské unie. EU, Německo, Francie a Británie vyjádřily nad rozhodnutím USA zavést sankce politování.

Jakkoli je cílem Trumpovy administrativy oslabit íránskou ekonomiku, výjimky jsou udělovány výměnou za snižování dovozu tak, aby nevedly k růstu cen ropy. Další zemí, která dostane výjimku, je podle zdrojů Bloombergu zřejmě Čína, o níž se ale stále jedná. Podle agentury Reuters výjimku obdrží rovněž Turecko, řekl jí to turecký ministr energetiky. Zbylé tři státy známy nejsou.

„Očekáváme, že dovoz íránské ropy bude v každé zemi snížen na nulu, v opačném případě na ni budou uvaleny sankce,“ prohlásil už dříve ministr zahraničí USA Pompeo. Současně ale připustil, že s některými státy z Blízkého východu, pro jejichž energetický sektor má íránská ropa klíčový význam, se jedná o výjimkách.

Donald Trump oznámil nové sankce ve stylu seriálu Hra o trůny:

Ministři zahraničí a financí USA v pátek odmítli osm států jmenovat. Uvedli, že všechny země nebo území své nákupy výrazně snížily a bude jim umožněno omezovat dovoz ropy z Íránu pozvolnějším tempem.

Kvůli spekulacím, že některé státy výjimku od Spojených států dostanou, se cena klíčové ropy Brent minulý měsíc snížila z více než 85 dolarů za barel asi o 15 procent. Přispěly k tomu ale rovněž signály Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), že hodlá výpadky na trhu nahradit.


Svět podle Trumpa: americký prezident nesnáší závazky a nerad se dvoří

 Donald Trump před svými příznivci


Evropská unie, Británie, Německo a Francie ve společném prohlášení vyjádřily nad rozhodnutím USA uvalit sankce na Írán politování. „Naším cílem je ochrana evropských hospodářských hráčů, kteří mají s Íránem legitimní obchodní výměnu v souladu s evropskou legislativou a rezolucí Rady bezpečnosti OSN číslo 2231,“ napsali ve společném prohlášení šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová a ministři zahraničí a financí tří evropských zemí.

Sankce mají na vývoz íránské ropy větší dopad, než očekávala řada analytiků. Pompeo odhaduje, že v okamžiku jejich zahájení bude kvůli nim tento export nižší o více než jednu miliardu barelů ropy denně. „Naše očekávání jsme předčili z jednoho prostého důvodu: maximální tlak znamená maximální tlak,“ řekl Pompeo.

Druhá série amerických sankcí proti Íránu vstoupí v platnost o půlnoci z neděle na pondělí (pondělních 06:00 SEČ). Kromě energetického sektoru se budou týkat lodní dopravy a íránského bankovního sektoru.

Přečtěte si analýzu Ilony Švihlíkové:

BRAND24

Co s Trumpem? Oko za oko, zub za zub?

 Americký prezident Donald Trump

Dále čtěte:

Memento pro Trumpa aneb Jak Reagan prohrál válku o japonská auta

Slavné oběti obchodní války. Na odvetu EU doplatí Jack Daniel’s i Harley-Davidson

Trump chystá další cla. Vyděsila ho závislost USA na uranu z postsovětských zemí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).