Menu Zavřít

SPD předčasně převedlo peníze z volebního účtu. Hnutí dostalo pokutu 45 tisíc

22. 2. 2018
Autor: čtk

Hnutí SPD Tomia Okamury dostalo od Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí pokutu 45 tisíc korun za protiprávní transakci na volebním účtu. SPD na konci ledna předčasně převedlo z volebního účtu přes 600 tisíc korun, což je nezákonné jednání. Peníze musí zůstat na účtu 180 dnů po vyhlášení výsledku voleb, což bude až ke konci dubna. Hnutí peníze na účet vrátilo. Hrozila mu pokuta až půl milionu.

Úřad rozhodl o pokutě příkazem a SPD proti němu záměrně nepodalo odpor, takže pokuta začala platit, uvedl web iRozhlas.cz. V opačném případě by se věc dostala do správního řízení. „Při rozvahách, v jaké výši pokuty udělit, jsme se rozhodli pro dolní sazby při skoro těch nejméně možných 30 tisíc, a to zejména s ohledem na to, že škodlivý následek byl napraven, jelikož SPD zaslala daný finanční objem zpátky na svůj volební účet,“ řekl serveru člen dohledového úřadu Tomáš Hudeček.

BRAND24

Mluvčí SPD Michaela Dolenská uvedla, že hnutí sankci respektuje. „SPD v tomto případě pochybila a uznala svoji chybu. Proto se proti pokutě úřadu neodvolala,“ oznámila mluvčí. Dodala, že pokutu hnutí uhradí v zákonné lhůtě 30 dní od nabytí právní moci rozhodnutí.

Čtěte dále:

Druhá šance. Pelikán znovu hledá cestu z dluhové pasti pro statisíce lidí

Policie obvinila tajemníka SPD kvůli rasistickým výrokům

Pelikán vyzval Okamuru, aby přestal zpochybňovat letskou tragédii


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).