Menu Zavřít

Španělsko obžalovalo ze vzpoury 13 politiků, mezi nimi i Puigdemonta

23. 3. 2018
Autor: ČTK

Španělský vyšetřující soudce dnes obžaloval ze vzpoury 13 katalánských politiků kvůli jejich loňským snahám o nezávislost Katalánska. Podle deníku La Vanguardia je mezi nimi i uprchlý katalánský expremiér Carles Puigdemont, kandidát na nového premiéra regionu Jordi Turull či bývala šéfka katalánského parlamentu Carme Forcadellová.

Nejvyšší soud večer podle očekávání uvalil procesní vazbu bez možnosti propuštění na kauci na pět separatistických činitelů, kteří se dnes k jednání u něj dostavili. Jsou mezi nimi i Turull a Forcadellová. Ostatní obžalovaní jsou buď už ve vazbě, nebo na útěku.

Soudce Llarena podle španělských médií dnes, rovněž v souladu s očekáváním, vydal či obnovil evropské a mezinárodní zatykače na šest ze 13 separatistických vůdců obžalovaných ze vzpoury, kteří se uchýlili do zahraničí. Zatykače se týkají Puigdemonta, čtyř jeho bývalých ministrů a členky vedení strany Republikánská levice Katalánska (ERC) Marty Roviraové, která dnes nepřišla k soudu a odjela do ciziny.

Za vzpouru hrozí ve Španělsku až 25 let vězení, pokud nebyla ozbrojená. Trestného činu se podle obžaloby měli politici dopustit tím, že se snažili o odtržení Katalánska od Španělska mimo jiné uspořádáním protiústavního říjnového referenda o nezávislosti této autonomní oblasti.

Ze vzpoury a zpronevěry veřejných peněz (kvůli uspořádání referenda) jsou obžalováni expremiér Puigdemont, který pobývá v Belgii, místopředseda bývalé katalánské vlády Oriol Junqueras (od loňského listopadu je ve vazbě) a sedm exministrů Joaquim Forn (ve vazbě od listopadu), Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassaová, Antoni Comín a Clara Ponsatíová (oba posledně zmínění jsou také v cizině).


Malí a bohatí to mají těžké. Přečtěte si esej

 Ilustrace k eseji Malí a bohatí to mají těžké


Ze vzpoury jsou obžalováni i Forcadellová, Roviraová a dva separatističtí lídři Jordi Sánchez a Jordi Cuixart, kteří jsou oba ve vazbě už od poloviny loňského října.

V separatistické kauze bývalého vedení Katalánska bylo dosud obviněno 28 lidí, kromě tří z nich byli dnes všichni obžalováni. Obžaloba nebyla vznesena proti generální tajemnici strany Evropské demokratické strany Katalánska (PDeCat) Martě Pascalové, expremiérovi Katalánska Arturu Masovi a bývalé šéfce Sdružení obcí za nezávislost (AMI) Neus Lloverasové.

Pro všechny, kromě Roviraové, zatím platil zatykač jen pro území Španělska.

Španělská prokuratura obvinila bývalé vedení Katalánska loni na podzim poté, co španělská vláda loni koncem října převzala přímou správu tohoto regionu. Učinila tak se souhlasem horní komory španělského parlamentu a poté, co katalánští poslanci přijali rezoluci o nezávislosti Katalánska. Madrid sesadil katalánskou vládu, rozpustil tamní parlament a vyhlásil regionální volby. Ty loni v prosinci opět vyhráli separatisté, jimž se ale zatím nepodařilo sestavit regionální vládu, takže hrozí, že se v Katalánsku budou v červenci konat nové volby.

Dokud nesestaví katalánští poslanci novou vládu, bude trvat přímá správa Madridu.

BRAND24

Násilí na demonstraci v Barceloně vypuklo poté, co část manifestantů se přiblížila k policejní stanici chráněné kordónem příslušníků pořádkových sil. Ti proti demonstrantům použili obušky. „Nemocniční pohotovost ošetřila dnes večer pět lehce zraněných,“ citovala místní nemocnici agentura AFP.

Čtěte také:

Esej: Zlý sen o velkém Morčeti

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Z Katalánska chce přesídlit už bezmála 700 firem

Puigdemont chce znovu začít vládnout. Rajoye vyzval k jednání

Puigdemont si myslí, že už nebude zvolen. Separatisté ho prý „obětovali“


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).