Menu Zavřít

Z Katalánska chce přesídlit už bezmála 700 firem

17. 10. 2017
Autor: čtk

Kvůli nejistému vývoji v Katalánsku se rozhodlo přesídlit z tohoto autonomního regionu do jiné části Španělska už téměř 700 firem. Informovala o tom ředitelka španělského obchodního rejstříku. Od začátku měsíce, kdy se v Katalánsku konalo referendum o nezávislosti, ohlásily rozhodnutí přesunout sídlo jinam velké finanční instituce Banco Sabadell a CaixaBank, distributor energií Gas Natural, společnost Abertis nebo dvě divize španělské pobočky pojišťovny AXA.

Mezi zatím posledními podniky, které se rozhodly z Katalánska odejít, je i přední španělský výrobce šumivého vína Codorníu. Jeho vedení oznámilo záměr přesunout sídlo do regionu Rioja v pondělí. Zdůvodnilo to „nejistou politickou a právní situaci, v níž se nyní Katalánsko nachází“, a zájmem dodržet „závazky vůči zaměstnancům a klientům“.

Šéfka španělského obchodního rejstříku Ana del Valleová dnes oznámila, že od 2. října se rozhodlo přesunout své sídlo z Katalánska do jiných částí Španělska 691 firem. Jen minulý pátek to podle ní bylo 92 podniků a během prvního týdne po referendu z 1. října oznámilo, že odejde asi 540 firem.


Sny katalánských separatistů investoři snadno promění v trosky. Čtěte více

Chlapci ve španělských vlajkách po oslavě Národního dne 12. října 2017 v barcelonském metru


Lavinu odchodů spustilo referendum o nezávislosti Katalánska, v němž se většina hlasujících vyjádřila pro odtržení tohoto ekonomicky silného regionu od Španělska. Kromě nejistoty, zda katalánská vláda nezávislost opravdu vyhlásí, přispěl k přesunu firem i dekret španělské vlády, která jím 6. října přemístění sídel usnadnila. Díky dekretu nepotřebuje vedení firem k přesunu sídla souhlas valné hromady akcionářů.

Mezi prvními se rozhodla přesunout své oficiální sídlo z Katalánska do sousední Valencie banka Sabadell, jejíž vedení rozhodlo přesunout oficiální adresu banky do Alicante. Její fyzické ústředí včetně zaměstnanců ale zůstalo v Katalánsku. Podobný krok oznámila finanční skupina CaixaBank, které sídlo přesunula rovněž do Valencie. Banky sídlící v Katalánsku se obávají zejména toho, že by se v případě vyhlášení nezávislosti mohly ocitnout mimo eurozónu.

Připomeňte si hlavní postavy hry o nezávislost Katalánska a jejich postoje:

Záměr přesun sídlo do Madridu oznámilo mimo jiné i vedení vydavatelství Planeta, které ale tak podle deníku El Periódico hodlá učinit až v případě, že katalánská vláda vyhlásí nezávislost. O přesunu sídla svých dvou divizí z katalánské Barcelony do baskického Bilba rozhodlo vedení španělské pobočky pojišťovny AXA. Do Madridu sídlo z Katalánska přesune například i provozovatel dálnic Abertis. Přemístění sídla z Katalánska oznámil i správce vodovodního systému Aguas de Barcelona, který ale uvedl, že jde jen o dočasné opatření.

BRAND24

Objevily se také spekulace o přesunu sídla automobilky Seat z katalánského města Martorell do Madridu. Podle listu El Periódico ale Seat oznámil, že jde o nepravdivé zprávy.

O situaci v Katalánsku dále čtěte:

Nezávislost vyhlásím, ale až po jednání s Madridem, řekl Puigdemont

Katalánci oznámili oficiální výsledky referenda: 90 procent pro nezávislost

Komentář: Vzkaz z Barcelony

Nezávislost není pro každého. Katalánsko může postihnout odchod firem

Katalánci přišli o nejsilnější hlas. Vzali jim fotbal

Španělsko zadrželo katalánské lídry. Puigdemont je prohlásil za politické vězně


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).