Menu Zavřít

Škoda kritizuje mladoboleslavského primátora Nwelatiho, který vyzývá k nulové toleranci k cizincům

30. 8. 2018
Autor: Robert Zlatohlávek

Automobilka Škoda Auto se ohradila proti předvolební kampani primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho (ODS). Lídr kandidátky ODS v obecních volbách a zároveň kandidát ODS do Senátu na billboardech vyzývá k nulové toleranci k cizincům. Zástupci automobilky mu napsali dopis, že v kampani zneužívá jméno společnosti Škoda Auto. Cizinci žijící v Mladé Boleslavi jsou hlavně zaměstnanci automobilky.

Škoda Auto v dopise odmítá diskriminaci na základě etnické nebo národnostní příslušnosti.

Nwelati nedávno zveřejnil na sociální síti návrh předvolebního billboardu, na kterém stál slogan „Boleslav je Boleslaváků, nulová tolerance cizincům. Chceš tu pracovat, dodržuj pravidla, jinak tě tu nechceme.“ U příspěvku se strhla bouřlivá diskuse. Později Nwelati přidal větu, že nulová tolerance se týká cizinců, kteří nedodržují zákony. Plakáty s tímto sloganem již visí v ulicích.

„V souladu s etickým kodexem Škoda Auto je pro nás klíčovou hodnotou rovnost šancí a rovné zacházení. Zásadně odmítáme jakoukoli formu diskriminace na základě etnické či národností příslušnosti, pohlaví, vyznání, světového názoru, věku, postižení, sexuální orientace, barvy pleti, politických postojů, sociálních důvodů či ostatních znaků,“ píše automobilka v dopise, pod kterým jsou podepsaní člen představenstva Bohdan Wojnar a vedoucí vnějších vztahů Michal Kadera.

„Dopis jsem ještě nečetl, předpokládám, že bude na podatelně. Škoda Auto se nám také snaží pomáhat v rámci bezpečnosti ve městě a sama při některých jednáních uznávala, že zahraniční dělníci dělají problémy a věřím tomu, že se shodneme,“ řekl Nwelati. Dodal, že Škodovku na billboardu vůbec nezmiňuje.

„Nejsem vůbec proti cizincům, naopak. (Já) jsem i napsal na facebooku, že vnímám to, že se bez zahraničních dělníků neobejdeme. Na druhou stranu já chci, aby tady byli dělníci, kteří se budou chovat slušně. A ti, co se nebudou chovat slušně, tak ať si jedou pracovat někam jinam,“ řekl Nwelati, podle kterého jde o regulérní požadavek.


Přečtěte si základní informace k volbám:

Komunální volby se blíží. Vše, co potřebujete vědět

Kde si zvolíte své zastupitele: volební místnosti pro komunální volby

Komunální volby 2018: kdy a jak se volí?

 Prvorepubliková urna v krušnohorské Přebuzi


Škoda Auto v dopisu uvádí, že z téměř 24 tisíc kmenových zaměstnanců je cizinců deset procent, prakticky bez výhrady má jít o občany z Polska a Slovenska, kteří se protiprávního jednání prakticky nedopouštějí. „Zvolená tonalita vašich výroků je z našeho pohledu v rozporu s našimi hodnotami i s dobře se rozvíjející spoluprací mezi naší společností a městem,“ uvádí Škoda v dopise.

Nulová tolerance platí podle Nwelatiho pro všechny, kteří nedodržují zákony, 90 procent přestupků mají podle něj na svědomí právě cizinci. „Je logické, že zmíním na billboardu je a nebudu zmiňovat ten zbytek, těch deset procent. Ale to neznamená, že nulová tolerance bude jen pro cizince, ta bude pro všechny,“ dodal primátor.

BRAND24

Automobilka v dopisu zmiňuje také to, že i pro ni je důležité téma bezpečnosti v regionu. Firma zmiňuje například osmimilionový příspěvek na kamerový systém nebo nový vůz pro městskou policii. Rozvojový fond automobilky má podle dopisu podporu bezpečnosti jako jednu z priorit.

Dále čtěte:

V Německu přituhuje. Na východě zbili dva přistěhovalce, v Chemnitzu se migranti bojí do centra

Migraci je třeba řešit podporou Itálie i afrických zemí, řekl Babiš. Trvá na nepřijímání uprchlíků

Škodě Auto klesl zisk na 21 miliard, na vině jsou směnné kurzy i vyšší náklady


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).