Menu Zavřít

Poslanci se přou o rozpočet. Byl by dobrý, kdyby za rok přišel konec světa, říká Kalousek

19. 12. 2018
Autor: čtk

Poslanci zahájili dnes dopoledne finální kolo projednávání vládního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Předpokládá 40miliardový schodek. Debata se nese v duchu kritiky opozice. Někteří poslanci Sněmovnu žádají o podporu svých návrhů na přesuny peněz uvnitř rozpočtu. Hlasování o nich i o rozpočtu jako celku se očekává odpoledne.

„Byl by to dobrý rozpočet, kdyby za rok přišel konec světa,“ prohlásil předseda klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Řekl také, že jedinou skutečnou prioritou vlády jsou platy státních zaměstnanců a jejich počet, zároveň kabinet kritizoval za podle něho nízký objem peněz na investice.

„Návrh státního rozpočtu je mdlý, nevýrazný, bez ambicí, neobsahuje důležité priority a ještě k tomu je deficitní,“ napsal na sociálních sítích předseda ODS Petr Fiala. V rozpočtu se projevuje to, že vláda nemá ambici něco udělat a navíc ani neví, co by to mělo být.

Schodkový rozpočet je v současné hospodářské situaci špatným krokem, uvedl předseda SPD Tomio Okamura. Vláda podle něho plýtvá místo toho, aby šetřila, a snaží se z obyvatel „vytáhnout“ ještě další peníze. Stát podle Okamury potřebuje dietu. Ovšem nikoli na úkor důchodců a dalších potřebných, ale na úkor „všech pijavic a parazitů přisátých na státní rozpočet“, řekl.


Přečtěte si komentář: To jsou naše peníze

 Páral


Předseda poslanců STAN Jan Farský kritizoval slevy na jízdném pro děti a důchodce a úvahy o školních obědech pro děti zdarma, vláda si tím podle něho jen zajišťuje přízeň voličů. „Rozpočtem prodáváte budoucnost České republiky,“ prohlásil na adresu vlády.

Další poslanci opět vysvětlovali své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu a žádali Sněmovnu, aby je podpořila. Návrhy se týkají například zvýšení částek na platy učitelů, na příspěvky na péči pro postižené lidi, na sociální služby, na obranu a na opravy silnici, škol nebo památek. Naopak předsedkyně výboru pro životní prostředí Dana Balcarová (Piráti) a také Pavla Golasowská (KDU-ČSL) varovaly před schválením úprav, které by braly peníze z kapitoly ministerstva životního prostředí.


Hledá se nová dojnice: vláda si ze státních firem vytáhne 16 miliard, Babišovi je to ale málo

 Premiér Andrej Babiš


Poslaneckých návrhů na přesuny peněz se sešla stovka v celkovém objemu asi 140 miliard korun. Šanci na schválení ale patrně má jen zlomek z nich. Očekává se, že dolní komora v závěrečném hlasování rozpočet schválí. Hlasovat by pro něj měli vedle vládních poslanců také poslanci KSČM, která kabinet v dolní komoře toleruje.

BRAND24

Rozpočet schválený na letošek předpokládá deficit o deset miliard korun vyšší než návrh na příští rok. Celkové výdaje rozpočtu mají být 1,505 bilionu korun a příjmy 1,465 bilionu korun. Po státním rozpočtu bude Sněmovna schvalovat rozpočty mimo jiné fondu dopravy a fondu bydlení nebo dotační programy v zemědělství.

Přečtěte si také:

Výdaje na obranu stoupnou, každoročně by měly růst až o deset procent

Vláda má plán investic do roku 2030: do sedmnácti tisíc projektů chce dát 3,45 bilionu korun

Dnes buďme ještě veselí. Stát utrácí za platy ve státní správě, o prosperitu se nestará

Státní správa zeštíhlí o 860 míst. Změny se nejvíce dotknou resortu spravedlnosti, ČSÚ naopak posílí

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).