Menu Zavřít

Pletichy v Lánech: odposlechy usvědčily Mynářova muže z předražení zakázky o desítky milionů

17. 12. 2018
Autor: čtk

Zpevnění břehů nádrže Klíčava v Lánské oboře. Zakázka, jejíž realizace vůbec nebyla potřeba, byla od začátku připravena na míru kladenské firmě Energie a předražená o desítky milionů korun. Potvrdily to policejní odposlechy. Šéfa Lesní správy Lány Miloš Balák je za manipulaci zakázky již rok a půl obviněn. Hradní kancléř Vratislav Mynář za ním stojí dál. Na kauzu upozornil deník Dnes.

Na hospodaření Lesní správy Lány si posvítili detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Z jejich odposlechů vyplynulo, že šéf správy Miloš Balák od začátku plánoval navýšení zakázky na zpevnění břehu vodní nádrže Klíčava uvnitř obory o desítky milionů.

Odposlechy rovněž odhalily skandální průběh přípravy zakázky, kterou vyhrála kladenská firma Energie. Uspěla především proto, že sama mohla stanovovat podmínky soutěže, které si ušila na míru a tendr tak prakticky sama pořádala.

„Jestli tohle nevyjde, tak pak už jsou u nás debilové, protože víc už to připravit nemůžu,“ cituje web iDnes.cz odposlechnutý hovor manažera Energie Libora Tkadlece s jedním ze spolupracovníků. „A hlavně to mám udělaný tak, že polovina se toho dělat nebude a může se vyfakturovat,“ pokračoval Tkadlec v líčení toho, jak se v prezidentské kanceláři hospodaří.

Za práce uvnitř lánského prezidentského sídla je zodpovědný Miloš Balák, muž, kterého dosadil hradní kancléř Vratislav Mynář. Balák je už za manipulaci zakázky obviněn, Mynář ho ale hájí a odvolat ho nemíní. Zakázku na zpevňování břehů nádrže přitom kancléř použil jako argument pro navýšení rozpočtu prezidentské kanceláře. Její rozpočet aktuálně dosahuje půl miliardy korun.

Web Idnes připomíná, že stavební dozor, který kontroluje, aby Hrad zaplatil jen to, co se postaví, provádí firma GEOtest. Brněnskou společnost najatou bez tendru spoluvlastník Mynářův známý Martin Teyschl. Ten sedí v Mynářově nadaci, prostřednictvím které podporují školu nedaleko Osvětiman.

Již dříve vyšlo najevo, že zpevňování břehů je pouštěním žilou eráru bez většího užitku. Státní geologové vypracovali dva posudky, z nichž je zřejmé, že takové práce vůbec nejsou potřeba.

Vyšetřování, které se táhne už rok a půl, údajně spěje do finále. Policisté čekali na odborné posudky, které měly říct, zda a jak moc byly práce předražené. Prý jsou již hotové.

Fakt, že policie stíhání zahájila, nejspíš zabránil mnohem větším škodám. Celkově Lesní správa Lány hodlala za zpevňování nádrže utratit tři čtvrtě miliardy korun ve třech etapách. Druhou etapu prací, jejichž přípravu policisté odposlouchávali, nechal nakonec Mynář zastavit. Oficiálně proto, že Hradu došly peníze.

CONTENT24

Dále čtěte:

Ekonomika Hradu aneb Kdo hlídá prezidentské peníze?

Všichni Zemanovi sponzoři: stopy vedou ke Chrenkovi i k Romanu Janouškovi

Návrh dalších vyznamenání za boj proti ekonomickým z*rdům

Brífink Jana Novotného

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).