Menu Zavřít

Ministerstvo chtělo kritizovat Vondráčka kvůli Rusku, Petříček vydání dokumentu zastavil

17. 10. 2018
Autor: čtk

Ministerstvo zahraničí připravilo kritické prohlášení k cestě předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) do Ruska. Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale vydání dokumentu po konzultaci s vicepremiérem a předsedou ČSSD Janem Hamáčkem zastavil. Informuje o tom web Seznam zprávy, který má návrh prohlášení k dispozici. Vondráček se v Rusku mimo jiné sešel s lidmi, kteří jsou na sankčním seznamu EU a USA.

„Nebudu komentovat mediální spekulace,“ řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Předseda ruské Státní dumy Vjačeslav Volodin a předsedkyně horní komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková, s nimiž se Vondáček sešel, mají podle textu odpovědnost za ruskou anexi Krymu a rozpoutání konfliktu na východě Ukrajiny.

„Oba dva případy jsou nejvážnějším porušením mezinárodního práva, míru a stability v Evropě od konce druhé světové války a osoby na sankčních seznamech umístěné za ně mají přímou a nezpochybnitelnou odpovědnost. Jednání s těmito osobami, stejně jako cesty některých poslanců na okupovaný Krym a části východní Ukrajiny, oslabují naši pozici v Evropské unii,“ píše se podle Seznamu v prohlášení.


Čtěte komentář: Máte ministra zahraničí? A mohli bychom ho vidět?

 Weikert


Ministerstvo poskytlo Vondráčkovi pro cestu podklady, ale nemohlo kontrolovat, zda se jich předseda Sněmovny drží. Podle serveru nemělo ani jeho přesný program a neví tak, s kým vším jednal. Petříček míní, že se parlamentní diplomacie vymyká kontrole exekutivy. „Budu nově usilovat o pravidelné komunikace jak se Sněmovnou, tak i se Senátem, abychom předcházeli vzájemným nedorozuměním a lépe koordinovali zahraniční cesty,“ řekl ministr.

Vondráček v pondělí na přednášce před studenty v Moskvě hovořil o tom, že vztahy mezi Českou republikou a Ruskem jsou kvůli řadě mezinárodních problémů na nižší úrovni, než by měly být. Po schůzce s Matvijenkovou pak podle ruských médií řekl, že o názoru většiny Čechů na Rusko nelze usuzovat z informací českých médií.

Hamáček po jednání vlády uvedl, že s Vondráčkovou návštěvou Ruska nemá problém.

BRAND24

Dále čtěte:

Čeští politici znovu navštívili anektovaný Krym. Kyjev důrazně protestuje

Komentář: Díky, Poche

Poche na ministerstvu zahraničí skončí. Jeho funkce zanikne

První velká Babišova porážka a dalších deset změn, které přinesly tyto volby

Brífink Jana Novotného

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).