Menu Zavřít

Máte ministra zahraničí? A mohli bychom ho vidět?

16. 10. 2018
Autor: Redakce

Na ministerstvo zahraničí dnes nastupuje konečně jeho plnohodnotný šéf. Vláda, která maká, ho tam instaluje téměř po roce od sněmovních voleb. A jaký je to ministr! Aprobace: bývalý asistent europoslance. Jeho ČSSD v komunálních volbách v Praze 7 dostala mizerných 1,87 procenta hlasů, porazili ji komunisté a on sám získal 320 hlasů. Tomáš Petříček je jasným důkazem, že Černínský palác tady teď není od toho, aby dělal zahraniční politiku.

Slabší personu v čele rezortu Česko snad dosud nemělo, a to se zdálo, že Lubomíra Zaorálka už nikdo netrumfne. Prosím ale, neposmívejme se panu Petříčkovi. Nemůže za to, že ho nikdo nezná, že se proasistentoval až na post ministra. O Evropu se zajímá dlouho, je mu blízká, a když mu holt někdo to křeslo nabídl, je to pro něj bezesporu výzva.

Škoda jen, že mu nedochází okolnosti jeho vlastního jmenování. Přitom se stačí podívat z okna. Máme éru Miloše Zemana a Andreje Babiše. Oba jedou vlastní linii zahraniční politiky. Jeden miluje Putinův režim a jeho parta má ekonomické zájmy v Číně, druhý má manickou touhu řídit úplně všechno na světě a taky se mu kvůli preferencím hodí angažovat se v uprchlické krizi.

Čas od času se zájmy obou pánů protínají, občas, jako s hackerem Nikulinem, rozcházejí, ale hřiště mají nalajnováno dobře a všechno klape jako čapí zobák. Tak k čemu by tahle dvojka potřebovala ještě nějakého ministra zahraničí?

Přesně proto nebyl dosud post pořádně obsazený, aby jim nikdo hru nekazil. Žádný kandidát euroPoche, kdepak. A když už tedy někdo na Černínu musí být (fakt otrava, wtf), tak tam vláda alespoň posadí někoho, kdo opravdu nemá na to si vyskakovat.


Hrad má jasno:

Zeman: Volby nepřinesly žádné zemětřesení, za debakl ČSSD v Praze může Poche

 Prezident Miloš Zeman


Máte nějaký problém, pane ministře? Tak nám řekněte, jak silnou podporu veřejnosti máte. Hm, 320 hlasů. A vaše partaj je alespoň v zastupitelstvu města? Není, co? A víte o zahraniční politice víc, než kde se v europarlamentu vaří kafe? Tak tady pan přímo zvolený národní prezident a nejsilnější politik a premiér vás vítají, hezky se posaďte a mlčte.

Že nejde jen o teze, naznačil sám prezident Miloš Zeman. Když z nějaké slušnosti Tomáš Petříček řekl, že by mu odmítnutý kandidát Miroslav Poche dělal poradce, prezident uvedl, že by taky klidně mohl skončit. V pořadu Týden s prezidentem řekl, že by si Petříček koledoval jak ze strany premiéra, tak ze strany jeho, a že by nebyl příliš dlouho ministrem zahraničí.

Chápejte. Dnes usedá do křesla ministr, kterému prezident a premiér určují i takovou marginálii, jako koho může a nemůže mít za poradce. A prezident mu pár hodin před jmenováním vyhrožuje vyhazovem, když nebude sekat latinu.

BRAND24

Ještě jednou je ale důležité říci, že Petříčka není správné vyčítat Petříčkovi. Situace na ministerstvu zahraničí je bytostným dílem předsedy ČSSD Jana Hamáčka, který nedokázal prosadit svého kandidáta Miroslava Pocheho. Couvl premiéru Babišovi a couvl prezidentu Zemanovi. Přitom prezident nemá do obsazení postu co mluvit. Z ústavy navrženého ministra jmenuje, hotovo. Dneškem počínaje se Černínský palác stává místem hlídaným a okupovaným z Hradu a Strakovky akademie.

Přečtěte si další komentáře Petra Weikerta:

Prasklé balonky Václava Klause

Když Trumpův poradce shání lepidlo

Sběrači funkcí a jejich hlídači

Rudé bububu

S tebou jo a s tebou ne aneb Zemanova volenka

Němý prezident, vzor 1968

Pozdrav ze superbu

Slibotechna tour

Senátní partie

Státní digitální džihád

Kalousek kontra Pospíšil

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).