Menu Zavřít

KLDR musí bezodkladně zničit jaderné zbraně, řekl Pompeo při nástupu do funkce

2. 5. 2018
Autor: čtk

Severní Korea se musí zavázat k okamžité likvidací zbraní hromadného ničení, které má ve svém arzenálu. Uvedl to nový americký ministr zahraničí Mike Pompeo během projevu při uvedení do úřadu. Výsledek současných snah o denuklearizaci Korejského poloostrova, o které minulý týden jednali vůdci obou Korejí, je podle Pompea nejistý.

„Chceme dosáhnout trvalé, ověřitelné a nezvratné likvidace severokorejského programu zbraní hromadného ničení a učinit tak bezodkladně,“ prohlásil podle agentury Reuters Pompeo během ceremoniálu v sídle úřadu, kde byl přítomen i prezident Donald Trump.

Vůdce KLDR Kim Čong-un a jihokorejský prezident Mun Če-in se během jednání v demilitarizované zóně u hranic dohodli na množství vstřícných kroků, mezi nimiž byl i závazek společně pracovat na úplném odstranění jaderných zbraní z poloostrova. Pompeo dnes prohlásil, že tato snaha je v „počáteční fázi“ a co přinese, není známo.

Trump by se měl v horizontu měsíce sejít s Kimem na dosud nespecifikovaném místě. Jaderné zbraně KLDR jsou přitom očekávaným zásadním tématem schůzky.

CONTENT24

Setká se Trump s Kimem v Praze? Je to jedna z možností, píše Bloomberg

 Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un

Přečtěte si také:

Kim Čong-un: KLDR zastavuje jaderné a raketové testy

Ruští a čínští vojáci na území KLDR? Auvajs

Trumpův věrný, nebo politický partyzán? Pompeo přebírá Tillersonem rozklížený úřad


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).