Menu Zavřít

Evropská unie nesouhlasí s Trumpem. Pokračování dohody s Íránem podpoří

16. 10. 2017
Autor: čtk

Ministři zahraničí Evropské unie dnes společně podpoří pokračování nukleární dohody s Íránem, řekla při příchodu na jednání šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Funkčnost dohody z roku 2015 v pátek zpochybnil americký prezident Donald Trump. Podle francouzského ministra zahraničí Jeana-Yvese Le Driana dohoda funguje a je významná pro evropskou bezpečnost.

Trump minulý týden oznámil, že už nehodlá každých 90 dnů informovat Kongres, zda Írán dohodu respektuje. Kongres tak má nyní 60 dnů na to, aby znovu zavedl sankce, které jaderná smlouva pozastavuje. Může ale také například rozhodnout o změně zákona, který americký podíl na sankcích upravuje. Podle Trumpa je smlouva jednostranná a jednou z nejhorších, na jaké se USA podílely, americký podpis pod ní ale zatím odvolán nebyl.

Mogheriniová od dnešního jednání šéfů diplomacií osmadvacítky čeká podporu postoje EU, požadujícího pokračující dodržování dohody všemi jejími účastníky.

Ráno hovořila telefonicky s šéfem Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Jukijou Amanem a podle ní měli inspektoři agentury přístup všude kam potřebovali a Írán svou část podmínek plní. „Je to dohoda, která funguje, kteoru potřebujeme pro naši bezpečnost. Od ministrů dnes čeká silný signál evropské jednoty,“ uvedla Mogheriniová.


Kam dopadne příští atomovka? V posledních letech se scénáře mění

 Kam dopadne příští bomba?


Nizozemský ministr zahraničí Bert Koenders při příchodu na jednání označil americký postoj za hlubokou chybu. „Je třeba to dneska zdůraznit. Důsledky to nebude mít jen pro USA, ale také pro Evropu a mezinárodní společenství, podívejte se na situaci kolem Severní Koreje,“ upozornil. Koenders doufá, že americký Kongres si tyto okolnosti uvědomí a o věci rozhodne správným způsobem.

Podobný výsledek dnešního jednání jako Mogheriniová předpokládá také státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí Ivan Korčok. „Je třeba dát jasně najevo, že EU se bude dohody držet. Protože je to základ mezinárodní architektury nešíření (jaderných zbraní,“ uvedl. Je podle něj proto třeba zajistit, že budou prosazena všechna její ustanovení.

Také podle britského ministra zahraničí Borise Johnsona je dohoda s Íránem „velmi dobrá pro světovou kolektivní bezpečnost, dobrá pro svět, dobrá pro Írán a dobrá pro Evropu“.

BRAND24

Trumpovo oznámení vzali už v pátek ve společném prohlášení na vědomí francouzský prezident Emmanuel Macron, německá kancléřka Angela Merkelová a britská premiérka Theresa Mayová. USA vyzvali, aby si ještě jednou vše promyslely, než přijmou opatření, jako například obnovení sankcí, které by mohly poškodit dohodu s Íránem.

Čtěte dále:

Trump kritizoval smlouvu s Íránem, může skončit, varoval

Írán údajně vyzkoušel novou balistickou raketu

Venezuela, KLDR nebo Írán. USA rozšiřují protiimigrační opatření


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).