Menu Zavřít

Armáda podepsala smlouvu na dodávku 62 vozidel Titus za šest miliard korun

24. 6. 2019
Autor: Tatra Trucks

Ministerstvo obrany podepsalo v pátek smlouvu na dodávku 62 kolových obrněných vozidel Titus za víc než šest miliard se společností Eldis Pardubice. Vozy by měla armáda dostat v letech 2022 a 2023, kabinet schválil zakázku předloni v červenci.

Armáda dostane 42 kolových obrněných vozidel velitelsko-štábních a spojovacích a 20 kolových obrněných vozidel MKPP (místo koordinace palebné podpory) včetně logistického zabezpečení a školení. „Vozidlo Titus nahradí zastaralou techniku a budou jím vybaveny jednotky 4. brigádního úkolového uskupení,“ uvedl v tiskové zprávě náčelník generálního štábu armády Aleš Opata.

Vozidla Titus, která podle ministerstva vyjdou na 6,072 miliardy korun včetně DPH, byla vyvinuta na podvozku Tatra 6×6 a osazena bojovou nástavbou od francouzské společnosti Nexter Systems. Společnost Eldis od ní získala výhradní licenční práva spojená s dodávkou, výrobou a servisem.

„Úspěšně se nám podařilo dokončit projekt, který se řešil od roku 2015. Naše armáda získává nová bojová vozidla, která budou vyráběna v České republice a výrazně přispějí k modernizaci pozemních sil,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

Opata řekl, že nová obrněná technika umožní armádě přizpůsobit se podmínkám moderního bojiště. „Umožní nám posílit schopnosti velení a řízení nasazených jednotek, a to jak na území našeho státu, tak v zahraničí,“ dodal Do poloviny července se uskuteční oficiální slavnostní výměna smluv mezi oběma stranami.

Kolegium ministerstva obrany loni v létě rozhodlo o změně dodavatele. Podle rozhodnutí vlády jím měla být společnost Tatra Export, ta ale nezískala bezpečnostní prověrku, kterou potřebovala, protože dokumentace k zástavbě komunikačních systémů a kryptografických zařízení je utajovaná. Novým dodavatelem se stala společnost Eldis. Obě firmy spadají do koncernu Czechoslovak Group (CSG).

BRAND24

Čtěte komentář: Metnar selhává. Tlačí obranu do maléru

Přečtěte si také:

Jak vypnout autopilota. Tendr na obrněnce může skončit průšvihem

Metnarovi stojí další kontrakt. Nákup obrněnců Titus za 6,5 miliardy

Válka barev. Němci kvůli 53miliardovému českému tendru přestříkali své bojové vozidlo

Hra na nakupování: armádní kontrakty jsou nad síly hnutí ANO

Ani napotřetí. Přilby pro české vojáky v testech opět selhaly

Komentář: Politici na nákupech

Co tím myslíte? Zájemci o 53miliardový tendr zavalili obranu desítkami dotazů

Komentář: Armádní nákupy: než se obchod schválí, technika je zastaralá

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).