Menu Zavřít

Miliardáři se brání vyhoření. Co dělají Bezos, Branson nebo Sandbergová?

18. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

K procesu vyhoření dochází u mnoha lidí po delším období zvýšeného stresu. Je doprovázeno poklesem produktivity a ztráty energie. Člověk je fyzicky i emočně vyždímán a není schopen podávat výkony v práci jako dříve. Jak se s takovým stavem vyrovnávají bohatí lidé, kteří zároveň zastávají vysoké manažerské posty?

K vyhoření může dojít, pokud jsou lidé dlouhodobě přetěžováni nebo čelí vysoké hladině stresu v delším časovém období. Může to vést k vyčerpání a dokonce i totálnímu zhroucení. Jak se tomuto stavu brání miliardáři Jeff Bezos, Richard Branson, zakladatelka deníku Huffington Post Arianna Huffingtonová nebo provozní ředitelka firmy Facebook Sheryl Sandbergová?

Bezos: Snídaně a žádný multitasking

Jeff Bezos, který se z internetového prodejce knih stal postupně nejbohatším člověkem světa, nesnáší výraz „rovnováha“ mezi prací a osobním životem. Dává přednost „harmonii“ mezi prací a soukromým životem. Tyto dvě sféry nemají mezi sebou soutěžit. Pokud se cítí doma šťastný, přichází do práce plný energie.

Energii si udržuje tím, že se ráno pořádně nasnídá s rodinou. Během práce se vyhýbá tomu, aby jej rozptyloval telefon. Vyhýbá se multitaskingu, nedělá najednou více věcí dohromady. Vždy se soustředí plně na jednu věc nebo na člověka, se kterým právě hovoří.

Huffingtonová: Vypnout telefon a meditovat

Arianna Huffingtonová, která založila názorový internetový deník Huffington Post, se s přepracovaností potýkala osobně. V roce 2007 se zhroutila vyčerpáním. Probrala se doma v kaluži krve. To byl pro ni zlomový moment, aby změnila svůj život.

Doporučuje lidem, aby si stanovili jasná pravidla pro práci a odpočinek. Je také užitečné pravidelně provádět detoxikaci od mobilního telefonu (stačí jej vypnout). Telefon byste neměli mít zapnutý v ložnici. Délka spánku by měla být sedm až devět hodin každou noc. K dalším tipům patří i snídaně a během práce přestávky. Každý den také několik minut medituje.

Sandbergová: Večere s rodinou

Osobní majetek provozní ředitelky společnosti Facebook Sheryl Sandbergové dosahuje výše 1,6 miliardy dolarů. Jak odpočívá tato manažerka? Matka dvou dětí odchází pravidelně z práce v 17:30, aby mohla v klidu povečeřet s rodinou.

Sanbergová radí ženám, aby si plně užívaly kariéry, ale také osobního života a dětí. Doporučuje, aby lidé udržovali vztahy s přáteli. To ji pomohlo překonat v roce 2015 náhlé úmrtí manžela.

Branson: Ranní ptáče a sport

Richard Branson podniká už padesát let. Jeho skupina Virgin Group sdružuje více než pět stovek firem. Jeho osobní majetek přesahuje 5 miliard dolarů. Pokud nepracuje nebo není s rodinou, vášnivě provozuje kitesurfing. Vstává brzy a pracuje dopoledne, kdy je nejčerstvější. Omezuje také čas, kdy kouká do displeje nebo monitoru. Pravidelně sportuje.

BRAND24

Dále čtěte:

Kauza zmizelého novináře škodí saúdskoarabskému obchodu. Miliardář Branson ruší spolupráci s Rijádem

Závislost na adrenalinu. Proč úspěšní manažeři riskují život?

Hořet ano, vyhořet ne. Jak se bránit stresu

Zisky investujte, nezadlužujte se. Warren Buffett radí, jak zbohatnout

Mluvte sprostě, prospěte víkend. Které neřesti vás posunou dál?

Práce jen v práci: francouzští zaměstnanci získali další benefit

ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).